Hozzávalók
- 800 g pulyka felsőcomb filé
- 250 g szeletelt bacon
- 1 db tojás
- só, bors
- ½ db szerecsendió
- 1 tk morzsolt bazsalikom morzsolt
- ½ fej vöröshagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- 3 ek tejszín
- 3 ek pankó morzsa
- 6 - 8 szem főtt gesztenye
- 2 ek olaj
- 2 ek szójaszósz
Karácsonyi töltött pulykasült bacon fonatban
Hozzávalók
- 800 g pulyka felsőcomb filé
- 250 g szeletelt bacon
- 1 db tojás
- só, bors
- ½ db szerecsendió
- 1 tk morzsolt bazsalikom morzsolt
- ½ fej vöröshagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- 3 ek tejszín
- 3 ek pankó morzsa
- 6 - 8 szem főtt gesztenye
- 2 ek olaj
- 2 ek szójaszósz
A karácsonyi töltött pulykasült elkészítéséhez először a pulykacombokról leszeleteljük a kiálló vastagabb részeket, úgy hogy nagyjából azonos vastagok legyenek, majd sózzuk és borsozzuk. Tépünk az alufóliából akkora méretet duplán, hogy kényelmesen elférjenek az egymás mellé rakott húsok és a végét még be tudjuk tekerni. Pár csepp olajjal megkenjük a fóliát, ahova majd a bacon-fonatot készítjük. Egymás mellé fektetjük a baconszeleteket, a végére pedig egy szeletet merőlegesen helyezzünk és minden második szalonnát visszahajtjuk merőlegesre. Ráhelyezzük a második szeletet, majd visszahajtjuk a felhajtottakat.Ezt addig ismételjük, amíg elkészül a szalonna fonat.
A leszedett nyesedéket használjuk majd a töltelék készítéséhez, de ez ne legyen 150 grammnál több. Aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojást, az olajat, a hagymát, fokhagymát, tejszínt és a fűszereket és pépesítjük. Egy tálba tesszük és hozzákeverjük a durvára vágott petrezselyemzöldet, a pankó morzsát és a kézzel nagyobb darabokra morzsolt főtt gesztenyét.
A fűszerezett combot a fonat alsó harmadára tesszük és kb. 6-7 cm szélességben eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a fólia segítségével szorosra tekerjük, ügyelve arra, hogy ne tekerjük bele a fóliát. A végét összetekerjük, mint egy szaloncukornál. 180 fokra előmelegített sütőben 65-70 percig sütjük. Ezután kitekerjük a fóliából, a fonatot vékonyan megkenjük szójaszósszal és 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
Ha tetszett a karácsonyi töltött pulykasült receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több pulyka:
Gombával töltött pulykamellrolád karamellizált lilahagyma-gerezdekkel
Pulykás rakott karfiol
Pulykahúsleves combból