Hozzávalók
A fasírthoz (kibbeh)
- 150 g apró szemű bulgur
- ½ fej hagyma
- 200 g darált marhahús (zsírmentes)
- 1 mk só
- víz a formázáshoz
A töltelékhez
- olívaolaj
- 2 ek fenyőmag
- 1 ek szeletelt mandula
- ½ fej hagyma
- 200 g darált marhahús
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem
A tabuléhoz
- a megmaradt főtt bulgur
- 1 csokor újhagyma
- 4 db paradicsom
- 3 csokor petrezselyem
- 50 ml olívaolaj
- só, bors
- 1 ág menta
- 1 - 2 db citrom
A mártogatóshoz
- ½ szál kígyóuborka
- 200 g joghurt
- só, bors
- ½ db citrom leve
Keleties töltött fasírt tabuléval
Hozzávalók
A fasírthoz (kibbeh)
- 150 g apró szemű bulgur
- ½ fej hagyma
- 200 g darált marhahús (zsírmentes)
- 1 mk só
- víz a formázáshoz
A töltelékhez
- olívaolaj
- 2 ek fenyőmag
- 1 ek szeletelt mandula
- ½ fej hagyma
- 200 g darált marhahús
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem
A tabuléhoz
- a megmaradt főtt bulgur
- 1 csokor újhagyma
- 4 db paradicsom
- 3 csokor petrezselyem
- 50 ml olívaolaj
- só, bors
- 1 ág menta
- 1 - 2 db citrom
A mártogatóshoz
- ½ szál kígyóuborka
- 200 g joghurt
- só, bors
- ½ db citrom leve
Első lépésként az összes bulgurt kb. 20 perc alatt megfőzzük sós vízben, majd egy szűrő segítségével leszűrjük, és a háromnegyedét egy darálóba vagy kutterba helyezzük egy fél fej hagymával. Addig daráljuk, amíg egy gyúrt tésztához hasonló állagot kapunk. Miután összedaráltuk, egy tálba helyezzük, és összegyúrjuk a darált hússal, majd pihentetjük körülbelül 20 percig.
TÖLTELÉK:
A fasírthoz egy tölteléket készítünk, amihez a fenyőmagot és a szeletelt mandulát megpirítjuk 1 evőkanál olajon. Ameddig pirul, finomra vágjuk a hagymát, és a hússal együtt feltesszük egy serpenyőben sülni, ízlés szerint fokhagymával, sóval, borssal és köménnyel ízesítjük. Miután elkészültek a magvak, hozzáöntjük a húshoz, illetve hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is, és összekeverjük.
A húsok formázásánál ügyelni kell arra, hogy mindig vizes kézzel nyúljunk a pihentetett masszához, hiszen így tudjuk szépen formázni. Miután fasírthoz hasonló formát kaptunk, a közepébe egy lyukat nyomkodunk az ujjunk segítségével, majd szorosan megtöltjük a töltelékkel, és lezárjuk a nyílást. Forró, kb. 170 fokos, bő olajban 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük a fasírtokat, azaz a kibbeh-ket.
TABULÉ:
A tabulé elkészítéséhez a maradék megfőtt bulgurt egy salátástálba helyezzük. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott újhagymát és paradicsomot, a maradék aprított petrezselymet, ráöntünk egy kevés olívaolajat, és sózzuk. A friss mentaleveleket összevágjuk, ezt is a tálba szórjuk, majd alaposan összekeverjük. Fontos, hogy csak tálalás előtt öntsük rá a friss citromlevet.
TÁLALÁS:
A mártogatóshoz egy fél kígyóuborkát lereszelünk, és a joghurthoz adjuk. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük, majd a töltött fasírt (kibbeh) és a tabulé mellé tálaljuk.
- előkészítési idő: 50 perc
- sütési idő: darabonként 6-8 perc (összesen kb. 15 perc)
- összesen kb. 70 perc
Ha tetszett a Keleties töltött fasírt tabuléval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!