Hozzávalók
Sertésszűz Colbert módra
- 2 db (kb. 800g) sertésszűz
- 1 kg csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 100 g vaj
- 3 db tojás
- 2 csokor zöldpetrezselyem
- 8 szelet pármai sonka
- 8 db kelkáposztalevél
Lisztmentes máktorta karamellizált fügével ( 8-10 szelet)
- 5 db tojás, szétválasztva
- 15 dkg porcukor
- 1 dl étolaj
- 15 dkg darált mák
- 1 csipet só
- 1 db narancs reszlt héja
- 1 db lime reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 2 ek brandy
- 5 - 6 szem füge
- 45 dkg natúr krémsajt
Hozzávalók
Sertésszűz Colbert módra
- 2 db (kb. 800g) sertésszűz
- 1 kg csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 100 g vaj
- 3 db tojás
- 2 csokor zöldpetrezselyem
- 8 szelet pármai sonka
- 8 db kelkáposztalevél
Lisztmentes máktorta karamellizált fügével ( 8-10 szelet)
- 5 db tojás, szétválasztva
- 15 dkg porcukor
- 1 dl étolaj
- 15 dkg darált mák
- 1 csipet só
- 1 db narancs reszlt héja
- 1 db lime reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 2 ek brandy
- 5 - 6 szem füge
- 45 dkg natúr krémsajt
Sertésszűz Colbert módra
A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, egy nagyobb serpenőben, amit be tudunk tenni a sütőbe, 1 ek olajon körbepirítjuk, majd 180 °C-os sütőben 5 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
A gombát megmossuk, finomra vágjuk, majd a vajban megdinsztelt finomra vágott hagymára tesszük, sózzuk, borsozzuk és addig hevítjük, amíg a leve el nem forr és pirulni kezd. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és azonnal lehúzzuk a tűzről és összekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymmel.
A kelkáposztát leveleire szedjük, köményes, sós, fokhagymás vízben 2 percig megfőzzük. Ha kihűlt, a levél erezetét kivágjuk és összeállítjuk a hústekercset: néhány szelet pármai sonkát kiterítünk, ráfektetjük a kelkáposztát, megkenjük a gombapéppel, végül pedig ráfektetjük a húst és az egészet szorosan feltekerjük, a két végén megkötözzük. Áttesszük egy hőálló edénybe és 180 fokra előmelegített sütőben12 percig sütjük. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, végül felszeleteljük és párol rizzsel kínáljuk.
Lisztmentes máktorta karamellizált fügével
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a porcukrot, robotgépben fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a darált mákot, a sót és a citrusok reszelt héját, teljesen simára keverjük. Először a hab harmadát gyors, határozott mozdulatokkal a mákos masszához keverjük, az így fellazított masszához lezán keverjük hozzá a hab többi részét. Tapadásmentes sütőformába tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk tejesen kihűlni.
A fügéket kettévágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet, felöntjük brandy-vel és összeforraljuk. Beletesszük a fügéket vágott oldalukkal lefelé és 2-3 percig karamellizáljuk.
A sajtkrémet kikeverjük a fügék alatt keletkezett karamellel és a máktortára kenjük. Elrendezzük rajta a fügéket és ha maradt pár csepp karamell a serpenyőben, még azt is rácsepegtetjük.
Plusz tipp: Ha kiegészítenéd az őszies menüt egy levessel, akkor csekkold le Zé céklakrém-leves receptjét itt.