Hozzávalók
A sülthöz
- 1 ½ kg sertéslapocka
- 5 - 6 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- Étolaj
- 1 kg sárgarépa
A yorkshire puddinghoz
- 4 db tojás
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- Étolaj
A krumplipüréhez
- 1 kg krumpli (lehetőleg C típusú)
- 1 l tej
- 10 dkg vaj
- só
- Fehérbors
- Szerecsendió
Hozzávalók
A sülthöz
- 1 ½ kg sertéslapocka
- 5 - 6 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- Étolaj
- 1 kg sárgarépa
A yorkshire puddinghoz
- 4 db tojás
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- Étolaj
A krumplipüréhez
- 1 kg krumpli (lehetőleg c típusú)
- 1 l tej
- 10 dkg vaj
- só
- fehérbors
- szerecsendió
Kezdjük is el:
A lapockát mossátok meg és itassátok le róla a nedvességet. Locsoljátok meg étolajjal, majd sózzátok, borsozzátok és szórjátok meg őrölt fűszerköménnyel. Dobjátok be egy tepsibe és 230 fokon süssétek 20-25 percen keresztül. Vegyétek ki, gyorsan daraboljátok mellé a megpucolt répákat, kicsi olajat és sót nyomjatok azokra is, majd az egész megy vissza a sütőbe 150 fokra 30 percen keresztül.
Közben a fokhagymagerezdeket szeleteljétek fel, majd durva szemű sóval és 2-3 evőkanál olajjal pépesítsétek össze egy mozsárban. Ha letelt a fél óra, kapjátok ki a tepsit a sütőből és a húst alaposan kenjétek be a krémes fokhagymával. Mehet vissza az egész megint a sütőbe, 120 fokon két órára! Az idő letelte után a húst érdemes kb. 20 percig pihentetni, mielőtt szeletelnétek és tálalnátok. A rendelkezésre álló időben csináljátok meg a pecsenyelevet, a yorkshire puddingot és a krumplipürét!
A pecsenyeléhez gyűjtsétek össze az összes szaftot és zsírt a tepsiből egy tálba. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsatok barnára egy teáskanálnyi paradicsompürét, majd öntsétek rá a tepsiből kinyert dolgokat. Nagy lángon szórjátok meg egy púpozott teáskanálnyi liszttel és kicsit pirítsátok le. Öntsétek fel alaplével és egy kevés sörrel, az egészet jó alaposan forraljátok be, majd szűrjétek át és tálalásig tartsátok melegen.
A yorkshire puddinghoz egy muffinsütő formát rakjatok bele egy tepsibe. A mélyedésekbe töltsetek annyi olajat, hogy kb. 3-4 mm vastagon álljon a formákban. Rakjátok be 190 fokos sütőbe 20 percre, hogy jól felforrósodjon az egész.
Közben dobjátok össze a tésztát:
Törjetek fel négy tojást egy nagyobb keverőtálba és verjétek fel őket. Öntsetek hozzá 2 dl tejet, majd szitáljatok hozzá 20 dkg lisztet. Adjátok hozzá a sót és az egészet jól keverjétek össze. Egy palacsintatészta-szerű dolgot kaptatok, amit most érdemes egy olyan kancsóba átönteni, amiből majd kényelmesen tudjátok adagolni. Merthogy most kell kikapni a sütőből a tűzforró, kevés olajjal megtöltött muffin formákat és ebbe belecsorgatni a tésztát úgy, hogy ne érje el teljesen a forma peremét.
Mehet be a sütőbe, továbbra is 190 fokon, ahol kb. 20-25 perc alatt készre sülnek a kis yorkshire puddingok. Ha jól csináltátok, gyönyörűen felfújódnak majd és szépen kiemelkednek a formákból.
A krumplipüréhez a krumplit pucoljátok meg, kockázzátok fel és sós vízben főzzétek, míg jó puhává nem válik. Törjétek át krumplinyomóval, pakoljátok egy robotgépbe és közepes fordulaton keverve adjatok hozzá annyi tejet, hogy szép krémes, habos állaga legyen. Ízesítsétek sóval, fehérborssal, szerecsendióval, végül keverjétek bele a vajat is.
Tálalás
Tálalásnál szeleteljétek fel a húst, pakoljátok rá a krumplipürére, szedjétek mellé a sült répát és a yorkshire puddingot, végül az egészet locsoljátok meg a pecsenyelével.