Hozzávalók
A marhahúsos töltelékhez
- 500 g darált marhahús
- 1 fej hagyma
- 1 ek vaj
- 2 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szem szegfűszeg
- ½ mk só
- 0.75 tk őrölt fahéj
- 2 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 2 csipet frissen őrölt bors
- 50 g pirított fenyőmag
- 1 ek paradicsompüré
- ½ csokor friss petrezselyem
- 2 ek víz
A krumplilepényhez
- 700 g burgonya
- 1 púpozott ek liszt
- 1 tk só
Marhahúsos krumplilepény
Hozzávalók
A marhahúsos töltelékhez
- 500 g darált marhahús
- 1 fej hagyma
- 1 ek vaj
- 2 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szem szegfűszeg
- ½ mk só
- 0.75 tk őrölt fahéj
- 2 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 2 csipet frissen őrölt bors
- 50 g pirított fenyőmag
- 1 ek paradicsompüré
- ½ csokor friss petrezselyem
- 2 ek víz
A krumplilepényhez
- 700 g burgonya
- 1 púpozott ek liszt
- 1 tk só
A burgonyát sós vízben megfőzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, ne repedezzen meg a héja. Amíg a krumpli fő felhevítjük a vajat és az olajat és megpirítjuk rajta a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát. Amikor a hagyma elkezd karamellizálódni, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az előzőleg, egy kis sóval, mozsárban összezúzott szegfűszeget. Beletesszük a fahéjat, a frissen reszelt szerecsendiót és az őrölt borsot. Egy kis pirulás után hozzáadjuk a darált marhahúst és jól lepirítjuk az egészet. Egy fakanál segítségével szétválasztjuk az összetapadt húsdarabokat. Végül hozzáadjuk a pirított fenyőmagot, a paradicsompürét, a felaprított petrezselymet és egy kis vizet. Közepes lángon főzzük tovább. Amennyiben szükség van rá, ismét megsózzuk.
A megfőtt krumplikat megpucoljuk és krumplinyomóval(még melegen) áttörjük egy deszkára. Hozzáadjuk a sót és a lisztet és a lisztes deszkán alaposan összegyúrjuk. A tésztából gombócokat formázunk és 3-4 mm-es vastagságúra nyújtjuk őket. A kinyújtott tésztára egy evőkanál tölteléket teszünk, úgy, hogy a feléig érjen csak és a szélei szabadon maradjanak. Ráhajtjuk a tészta másik felét és összenyomkodjuk a széleit. Egy serpenyőben olajat hevítünk és óvatosan, ügyelve, hogy ne essen szét, aranybarnára sütjük a lepények mindkét oldalát, majd kivesszük és itatós papírra kibélelt tányérra helyezzük.