Hozzávalók
- 3 egész csirkecomb
- só, bors
- olívaolaj
- 6 db szárított ancho chili
- 3 db paradicsom
- 1 rúd fahéj
- 1 db csillagánizs
- 1 tk paprikamag az ancho chiliből
- 4 ek szezámmag
- 4 ek mandula
- 2 ek tökmag
- 2 ek mazsola
- 6 - 8 db aszalt szilva
- ½ db bagett
- 3 db tortillalap
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml alaplé
- 2 ek zsír
- 200 g étcsokoládé
- főtt rizs a tálaláshoz
Mole poblano, a mexikóiak egyik legjobb kajája
Hozzávalók
- 3 egész csirkecomb
- só, bors
- olívaolaj
- 6 db szárított ancho chili
- 3 db paradicsom
- 1 rúd fahéj
- 1 db csillagánizs
- 1 tk paprikamag az ancho chiliből
- 4 ek szezámmag
- 4 ek mandula
- 2 ek tökmag
- 2 ek mazsola
- 6 - 8 db aszalt szilva
- ½ db bagett
- 3 db tortillalap
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml alaplé
- 2 ek zsír
- 200 g étcsokoládé
- főtt rizs a tálaláshoz
A csirkecombokat alaposan sózzuk és borsozzuk és olívaolajjal bemasszírozzuk őket. Bőrrel lefelé tepsire tesszük, alázúdítunk egy pohár vizet és irány a 160 fokra előmelegített sütő, első körben 50 percre, majd megfordítjuk őket és még 40 percig bőrrel felfelé is sütjük őket.
Közben elkészítjük a mártást: a szárított ancho chilik csumáját kiszedjük, a magokat kiszórjuk és félretesszük, majd a chilik testét kevés olajon néhány perc alatt körbesütjük, majd 15 percre egy lábos felforralt vízbe dobjuk őket. A paradicsomokat egészben, egy száraz serpenyőben alaposan lepirítjuk és félretesszük, A fahéjat, csillagánizst és a paprikamagokat szintén száraz serpenyőben, külön-külön megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjenek meg és így teszünk még külön a szezámmaggal is. Először a mandulát, majd kevéssel utána a tökmagot is pirítjuk egy rövid ideig olajban, de vigyázva mert a tökmag hajlamos szökni, azaz pattogni kezd a hő hatására.
Az olajos magvakat és a szezámmag 2/3-át egy aprítógéppel alaposan lezúzzuk és félretesszük felhasználásig. A mazsolát és az aszalt szilvát is lepirítjuk kevés olajon, és így teszünk még a szeletekre vágott bagettel és egy széttépkedett tortillával is. Nagyobb karikákra vágunk egy nagy fej hagymát és jól megpirítjuk azt is, majd dobunk hozzá fokhagymát is egy rövid időre. Egy nagyobb turmixgépben először a chiliket némi áztatólé hozzáadásával pürésítjük, majd mellécsapjuk a paradicsomokat és végül minden előzőleg már lepirított, elősütött alapanyagot: a hagymát, fokhagymát, bagettet, tortillát, a mazsolát, aszalt szilvát, a darált magokat és a fűszereket az alaplével együtt néhány percig csapatjuk a turmixgépben a cuccot. Ha kész, öntöttvas lábasban zsírt melegítünk, majd rázúdítjuk a turmixgépben elkészült masszát és folyamatosan kevergetve forralni kezdjük, apránként hozzáadagolva a darabokra tört csokit is.
Amint az összes csoki elolvadt még nagyjából 15-20 percig főzzük és kész is. A végén kevés sót is adunk hozzá. A megsült csirkéket tortillára dobjuk és alaposan nyakon öntjük a mártással, majd megszórjuk a megmaradt szezámmaggal. Rizzsel egészen kiváló.