Hozzávalók
- 4 db padlizsán
- só, bors
- olívaolaj
- 200 g mozzarella
- 20 g parmezán
A tésztás töltelékhez
- 200 g rigatoni tészta
- 250 g darált marhahús
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 db darabolt paradicsom konzerv
- 100 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom felaprítva (a szárával együtt)
- 10 g parmezán
Padlizsánnal borított darált húsos rigatoni
Hozzávalók
- 4 db padlizsán
- só, bors
- olívaolaj
- 200 g mozzarella
- 20 g parmezán
A tésztás töltelékhez
- 200 g rigatoni tészta
- 250 g darált marhahús
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 db darabolt paradicsom konzerv
- 100 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom felaprítva (a szárával együtt)
- 10 g parmezán
A tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük és vízzel átöblítjük (most azért fontos az öblítés, hogy ne tapadjon össze).
A padlizsánokat hosszában, kb. 2-3 mm vastagra vágjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőben kevés olajon, oldalanként 2 percig sütjük őket, majd kiszedjük. Ugyanebben a serpenyőben 2 evőkanál olajon elkezdjük pirítani a darált húst. Ha már nem rózsaszín, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval és rátesszük a sűrített paradicsomot. 3 percig pirítjuk. Beleöntjük a darabolt paradicsomot, a vizet és miután felforrt, 10 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk és megszórjuk a bazsalikommal, majd belereszeljük a parmezánt. A ragut összekeverjük a főtt tésztával.
A tortaformát kiolajozzuk és belefektetjük a padlizsánszeleteket úgy, hogy először az alját “béleljük ki”: 2-3 szeletet rakunk le. Ezután az oldalát, úgy, hogy függőlegesen egymás mellé rakjuk a szeleteket, hogy a vége kilógjon és 1 mm-re fedjék egymást. Belerakjuk a ragu felét, rátépkedjük a mozzarella felét, ráreszeljük a parmezán felét, majd erre jöhet a maradék ragu, parmezán és mozzarella. Ráhajtogatjuk a padlizsánszeleteket. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ha kész, kb. 10-15 percig hagyjuk állni és ezután már szeletelhető is.