Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 700 g darált sertéscomb
- 350 g rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 ml passzírozott paradicsompüré (passata)
- 1 púpozott ek pirospaprika
- 1 csapott tk majoranna
- ½ mk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- só, bors
- ½ fej kelkáposzta
- 450 g tejföl
- 3 ek zsemlemorzsa
Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 700 g darált sertéscomb
- 350 g rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 ml passzírozott paradicsompüré (passata)
- 1 púpozott ek pirospaprika
- 1 csapott tk majoranna
- ½ mk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- só, bors
- ½ fej kelkáposzta
- 450 g tejföl
- 3 ek zsemlemorzsa
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, amit jó alaposan átpirítunk. Ráöntjük a passzírozott paradicsomot, majd a fűszereket. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, felöntjük 4 deci vízzel és fél órán át rotyogtatjuk. Közben a többször átöblített rizst kétszeres mennyiségű hideg vízzel felöntjük, megsózzuk, és magas lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik, de még haraphatóan kemények maradnak a szemek, szóval úgy 80 százalékosra. A kelkáposzta leveleit nagyobb darabokra vágjuk, és forró vízben elkezdjük kifőzni. (Ha teljesen puha leveleket szeretnétek, hagyjátok őket 6-7 percig a vízben, ha inkább roppanóst, akkor 2-3 perc főzés után vegyétek ki, és dobjátok hideg vízbe!) A leveleket ezután lecsepegtetjük egy konyharuhán.
Ha szükséges, a húsos raguhoz adunk annyi vizet, hogy kellően szaftos legyen, majd összeforgatjuk az előfőzött rizzsel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és összeállítjuk a rakott kelt: egy hőálló tál alját kibéleljük a kelkáposzta levelekkel, ezeket megsózzuk, elterítjük rajtuk a tejfölt, majd a tölteléket, és ezt még kétszer megismételjük. Az utolsó réteg tejfölre zsemlemorzsát szórunk, és 30 perc alatt készre sütjük a rakott kelt. Tálalás előtt érdemes 15 percig pihentetni.