Hirdetés

Rakott kel - a magyarok lasagne-ja

Hirdetés

Rakott kel - a magyarok lasagne-ja

Kinek kell bolognai lasagne, ha a magyarok feltaláltak egy sokkal zseniálisabb cuccot nála: a rakott kelt! Komolyan emberek, ha nem szeretitek a káposztát, a rakott kelt akkor is ki kell próbálnotok, mert ki-hagy-ha-tat-lan!
Hirdetés

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 ek olaj
  • 700 g darált sertéscomb
  • 350 g rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 ml passzírozott paradicsompüré (passata)
  • 1 púpozott ek pirospaprika
  • 1 csapott tk majoranna
  • 1/2 mk őrölt kömény
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • fél kelkáposzta
  • 450 g tejföl
  • 3 ek zsemlemorzsa
Fotó: Puskás Nóri

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, amit jó alaposan átpirítunk. Ráöntjük a passzírozott paradicsomot, majd a fűszereket. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, felöntjük 4 deci vízzel és fél órán át rotyogtatjuk. Közben a többször átöblített rizst hideg vízzel felöntjük, megsózzuk, és magas lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik, de még haraphatóan kemények maradnak a szemek, szóval úgy 80 százalékosra. A kelkáposzta leveleit nagyobb darabokra vágjuk, és forró vízben elkezdjük kifőzni. (Ha teljesen puha leveleket szeretnétek, hagyjátok őket 6-7 percig a vízben, ha inkább roppanóst, akkor 2-3 perc főzés után vegyétek ki, és dobjátok hideg vízbe!) A leveleket ezután lecsepegtetjük egy konyharuhán. Ha szükséges, a húsos raguhoz adunk annyi vizet, hogy kellően szaftos legyen, majd összeforgatjuk az előfőzött rizzsel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és összeállítjuk a rakott kelt: egy hőálló tál alját kibéleljük a kelkáposzta levelekkel, ezeket megsózzuk, elterítjük rajtuk a tejfölt, majd a tölteléket, és ezt még kétszer megismételjük. Az utolsó réteg tejfölre zsemlemorzsát szórunk, és 30 perc alatt készre sütjük a rakott kelt. Tálalás előtt érdemes 15 percig pihentetni.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások