Hozzávalók
A rántott bélszínhez
- 2 szelet bélszín
- 100 g liszt
- só, bors
- 1 tk fokhagymapor
- 2 db tojás
- 100 g panko morzsa
A füstöltnyelv-raguhoz
- 500 g füstölt marhanyelv
- só
- egész bors
- 2 db babérlevél
- 1 fej hagyma
- 1 ek zsír
- 1 szál póréhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 szál zellerszár
- 200 g zöldborsó
- 100 g vargánya (vagy más erdei gomba)
- 50 g paradicsompüré
- 100 ml vörösbor
- 50 g vaj
Rántott bélszín füstöltnyelv-raguval
Hozzávalók
A rántott bélszínhez
- 2 szelet bélszín
- 100 g liszt
- só, bors
- 1 tk fokhagymapor
- 2 db tojás
- 100 g panko morzsa
A füstöltnyelv-raguhoz
- 500 g füstölt marhanyelv
- só
- egész bors
- 2 db babérlevél
- 1 fej hagyma
- 1 ek zsír
- 1 szál póréhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 szál zellerszár
- 200 g zöldborsó
- 100 g vargánya (vagy más erdei gomba)
- 50 g paradicsompüré
- 100 ml vörösbor
- 50 g vaj
A marhanyelvet nagyjából 2 óra alatt gyönyörű puhára főzzük sós, egész borsos, babérleveles vízben, majd ha kész és egy kicsit hűlt is, lehúzzuk róla a bőrt. Ekkor ez már nem lesz nehéz feladat. A megtisztított nyelvet apró kockákra vágjuk és a főzőlevéből 3 decit félreteszünk. Az apróra vágott hagymát zsírban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a szintén megtisztított és apróra vágott zöldségeket és a zöldborsót, valamint kevés erdei gombát is és persze a paradicsompürét is.
Felöntjük a nyelv főzőlevével és közepes lángon puhára főzzük. 10 perc főzés után mehet bele a bor is. Nagyjából 30 perc múlva hozzáadjuk a felkockázott nyelvet és már csak negyed óra főzés van hátra. A végén belekeverünk a mártásba egy kis vajat és azzal is összeforraljuk.
A lisztet és a felvert tojást is megsózzuk és a lisztbe kevés fokhagymaport is keverünk. A bélszínt – legyőzve minden jóérzésünket, de higgyétek el megéri – finoman kiklopfoljuk, majd a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és panko morzsába forgatjuk és közepesen meleg – 170 fokos – olajban,mindkét oldalán nagyjából 2-2 perc alatt kisütjük. A bélszín mellé kínáljuk a nyelvragut; hagymás tört krumplival a legütősebb.
Ha tetszett a rántott bélszín receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!