Hozzávalók
- 4 - 500 g sertésszűz egészben
- só, bors
- 2 ek olaj
A mártáshoz
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
- 2 db csirkeszárny
- 2 - 3 db csirkenyak
- 200 ml vörösbor
- 300 ml víz
- 2 - 3 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- 70 g vaj
- 1 fej salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 ml portói bor
- 3 datolya
- 2 ek fügés balzsamecet
A kasspressknödelhez
- 50 g vaj
- 1 fej hagyma
- 200 g édeskésebb sajt, pl. ementáli lereszelve
- 2 db szikkadt zsemle kis kockákra vágva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 2 db tojás felverve
- só, bors
- 100 - 150 ml tej
- 2 - 3 ek olaj a sütéshez
Sertésszűz portóis-datolyás mártásban, osztrák kasspressknödellel
Hozzávalók
- 4 - 500 g sertésszűz egészben
- só, bors
- 2 ek olaj
A mártáshoz
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
- 2 db csirkeszárny
- 2 - 3 db csirkenyak
- 200 ml vörösbor
- 300 ml víz
- 2 - 3 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- 70 g vaj
- 1 fej salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 ml portói bor
- 3 datolya
- 2 ek fügés balzsamecet
A kasspressknödelhez
- 50 g vaj
- 1 fej hagyma
- 200 g édeskésebb sajt, pl. ementáli lereszelve
- 2 db szikkadt zsemle kis kockákra vágva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 2 db tojás felverve
- só, bors
- 100 - 150 ml tej
- 2 - 3 ek olaj a sütéshez
Az alapléhez a csirkerészeket 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy nagyobb lábasban az olajon elkezdjük lepirítani az elfelezett hagymát és a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Erre jöhet a csirke, majd az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a bort, és ha elfőtt, felöntjük a vízzel, belerakjuk a zöld fűszereket és fél órát rotyogtatjuk.
Közben a knödelhez a vajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd egy nagy keverőtálba tesszük és összekeverjük az összes többi hozzávalóval. 30 percet állni hagyjuk.
A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, magas hőmérsékleten kérgesítjük minden oldalát. Tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd pihentetjük.
Ugyanabban a serpenyőben befejezzük a mártást: 20 g vajon üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát, és belerakjuk a felszeletelt fokhagymát is. Hozzáöntjük a portóit, és sűrűre redukáljuk. Ekkor jöhet bele a csirkés mártásalap, a sertésszűz szaftja, és az egészet sziruposra forraljuk. Leszűrjük, majd visszarakjuk a tűzre, belerakjuk az apróra vágott datolyát és az ecetet, és ha összerottyant, 50 g hideg vajat, kis darabokban beleforgatunk.
A knödelből pogácsákat formázunk, egy kevés olajon megpirítjuk őket, és a felszeletelt húst ezzel és a mártással tálaljuk.
Bejön a stúdió karácsonyi dekora is? Mindent beszerezhettek a H&M Home karácsonyi kínálatából!
Ha tetszett a sertésszűz portóis mártásban receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!