Hozzávalók
A raguhoz
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 1 nagy tk paradicsompüré
- ½ ág friss rozmaring
- 2 - 3 ág friss kakukkfű
- 2 db friss vagy szárított babérlevél
- 500 g darált marhacomb
- 10 dkg zöldborsó
- 2 púpozott tk liszt
- ½ dl bor
- 4 dl víz
- 1 ek Worcestershire-szósz
A krumplipüréhez
- 1 kg krumpli
- 2 dl tej
- 50 g vaj
- 4 db tojás sárgája
- Só, bors, szerecsendió
- 5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)
A sütéshez
- 2 ek zsemlemorzsa
- 3 - 4 dkg cheddar sajt
Piccalilli
- 30 dkg karfiol
- 1 db közepes cukkini
- 20 dkg répa
- 1 db édeskömény
- 7 ek porcukor
- 500 ml fehérborecet + 2-3 evőkanál a fűszerpasztához
- 2 púpozott tk kurkuma
- 1 tk angol mustár
- 1 tk őrölt gyömbér
- 2 ek keményítő
Shepherd's pie, azaz pásztorpite
Hozzávalók
A raguhoz
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 1 nagy tk paradicsompüré
- ½ ág friss rozmaring
- 2 - 3 ág friss kakukkfű
- 2 db friss vagy szárított babérlevél
- 500 g darált marhacomb
- 10 dkg zöldborsó
- 2 púpozott tk liszt
- ½ dl bor
- 4 dl víz
- 1 ek Worcestershire-szósz
A krumplipüréhez
- 1 kg krumpli
- 2 dl tej
- 50 g vaj
- 4 db tojás sárgája
- Só, bors, szerecsendió
- 5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)
A sütéshez
- 2 ek zsemlemorzsa
- 3 - 4 dkg cheddar sajt
Piccalilli
- 30 dkg karfiol
- 1 db közepes cukkini
- 20 dkg répa
- 1 db édeskömény
- 7 ek porcukor
- 500 ml fehérborecet + 2-3 evőkanál a fűszerpasztához
- 2 púpozott tk kurkuma
- 1 tk angol mustár
- 1 tk őrölt gyömbér
- 2 ek keményítő
Pásztorpite
A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk és rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worcestershire szósszal ízesítjük és kis lángon 20 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.
Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.
A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűni, majd a piccalillivel együtt tálaljuk!
Piccalilli
A zöldségeket falatnyi méretűre daraboljuk és beledobjuk egy tálba. Jó alaposan megsózzuk (kb. 3 evőkanálnyi só mehet rá) és lefóliázva 12 órára hűtőbe tesszük. A zöldségek jó sok vizet eresztenek majd, ezt leöntjük, majd az egészet alaposan átöblítjük. Egy lábasba öntjük a fél liter fehérborecetet, hozzáadjuk a porcukrot, és az egészet felforraljuk. Egy kisebb tálba dobjuk a kurkumát, mustárt, keményítőt és gyömbért. Egy kevés borecettel az egészből sima pasztát keverünk, majd egy merőkanálnyit hozzáöntünk a felforralt cukros ecetből, az egészet simára keverjük és visszaöntjük az edénybe. Ha sziruposra sűrűsödött, hozzáöntjük az átöblített zöldségeket, jól átkeverjük és 5 percig főzzük. A még forró piccalillit befőttesüvegbe szedjük, konzerválva két hét után nyeri el az igazi ízét, de türelmetlenek rögtön ehetik, ahogy kihűlt.
Ha tetszett a Shepherd’s pie, azaz pásztorpite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!