Hozzávalók
- 200 g 8 tojásos tarhonya
- 1 db kisebb padlizsán
- 1 db cukkini
- 250 g gomba
- 3 db kápia paprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- olívaolaj
- só
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 4 szem koktélparadicsom
- 100 ml víz
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 tk pirospaprika
- só
- 8 szelet sertéskaraj
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 100 ml száraz fehérbor
- só
- bors
Tarhonya, hirtelen sült karaj, paprikás mártás
Hozzávalók
- 200 g 8 tojásos tarhonya
- 1 db kisebb padlizsán
- 1 db cukkini
- 250 g gomba
- 3 db kápia paprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- olívaolaj
- só
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 4 szem koktélparadicsom
- 100 ml víz
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 tk pirospaprika
- só
- 8 szelet sertéskaraj
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 100 ml száraz fehérbor
- só
- bors
A padlizsánt, cukkinit, a gombát és a kápia paprikát megmossuk, megtisztítjuk és egyforma, kb. 2×2 cm-es darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 kanál olívaolajat, rádobjuk a padlizsánkockákat és kevergetve puhára pirítjuk. Kiszedjük, félretesszük, újabb kanál olajat öntünk a serpenyőbe és lepirítjuk a cukkinit, kiszedjük és a padlizsánhoz adjuk. A gombákat ugyanígy, kevés olajjal lepirítjuk és a cukkinihez és a padlizsánhoz adjuk. A kápia paprikát 2 kanál olajon lepirítjuk, amikor elkezd puhulni, a felét a padlizsános zöldségkeverékhez adjuk.
A másik felét a serpenyőben hagyjuk, a lángot alacsonyra vesszük és a serpenyőbe tesszük a finomra vágott hagymát és a feldarabolt paradicsomot. Kevés vizet öntünk alá és puhára pároljuk a zödségeket. Végül hozzáadjuk a római köményt és a pirospaprikát, összekeverjük és lehúzzuk a tűzről. Botmixer segítségével simára pürésítjük, ha kell, kevés vízzel higítjuk, hogy selymes mártás kapjunk. Félretesszük.
A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk borsozzuk. Egy serpenyőben 2 kanál olajat felhevítünk és a húst megpriírtjuk rajta. Amikor szép pirosra sült, megfordítjuk és a másik oldalát is lepirítjuk. Rádobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, összeforgatjuk, majd felöntjük fehérborral. Addig forraljuk, amíg a fokhagyma megpuhul és a bor besűrűsödik.
A tarhonyát lobogó sós vízben pergősre (nem puhára) főzzük. Leszűrjük, összeforgatjuk a pirított zöldségekkel és hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet és 2 evőkanál olívaolajat. Ha kell, kissé sózzuk. Tálaláskor a tányérra szedünk a zöldséges tarhonyából, ráhelyezünk 1-2 szelet húst, egy kevés pirult fokhagymát és meglocsoljuk a paprikás mártással.