Hirdetés
Bespájzolva

Töltött libanyak párolt káposztával és paszternákpürével

Hozzávalók

6 - 8
főre
+

A töltött libanyakhoz

4 db libanyakbőr
1 ek libazsír
5 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
100 g zöldborsó
100 g sárgarépa
100 g gomba
só, bors
1 púpozott tk majoranna
1 csokor petrezselyem
500 g pecsenyelibamáj
300 g libamell
1 db zsemle
1 csapott tk őrölt bors
1 púpozott tk pirospaprika
2 db tojás
1 ek paradicsompüré

A paszternákpüréhez

1 ½ kg paszternák
1 - 2 ek olaj
1 - 2 csipet őrölt fehér bors
200 g vaj
800 ml tej

A birsalmás lila káposztához

1 púpozott ek cukor
1 ek libazsír
1 fej hagyma
800 g lila káposzta
1 púpozott ek őrölt kömény
2 - 3 db birsalma
100 ml vörösbor
1 - 2 ek almaecet
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Töltött libanyak párolt káposztával és paszternákpürével

Márton-napkor, aki teheti, egyen klasszikus libás ételeket, mert nagy szerencsét hoznak.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

6 - 8
főre
+

A töltött libanyakhoz

4 db libanyakbőr
1 ek libazsír
5 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
100 g zöldborsó
100 g sárgarépa
100 g gomba
só, bors
1 púpozott tk majoranna
1 csokor petrezselyem
500 g pecsenyelibamáj
300 g libamell
1 db zsemle
1 csapott tk őrölt bors
1 púpozott tk pirospaprika
2 db tojás
1 ek paradicsompüré

A paszternákpüréhez

1 ½ kg paszternák
1 - 2 ek olaj
1 - 2 csipet őrölt fehér bors
200 g vaj
800 ml tej

A birsalmás lila káposztához

1 púpozott ek cukor
1 ek libazsír
1 fej hagyma
800 g lila káposzta
1 púpozott ek őrölt kömény
2 - 3 db birsalma
100 ml vörösbor
1 - 2 ek almaecet
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A nyakbőrt kifordítjuk, és a néhol vastagabb zsírlerakódásokat eltávolítjuk. A kisebb nyílású végét teljesen, a szélesebb nyílásút legalább félig cérnával összevarrjuk.

Egy kanál libazsírban megpirítjuk a zúzott fokhagymát és a vöröshagymát, majd rátesszük a zöldborsót, a kockára vágott sárgarépát és a darabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a majoranna felét és a finomra vágott petrezselyemszárat, majd félretesszük. Közben a libamáj felét is a serpenyőbe tesszük, és kicsit megpároljuk.

A máj másik felét és a darabolt, bőrös libamellet ledaráljuk. Hozzátesszük a „hámozott”, vízben áztatott és alaposan kinyomkodott zsemlét, az időközben kihűlt, párolt hagymás zöldségeket és a maradék fűszert. Sózzuk, és vágott petrezselyemmel, valamint a tojással alaposan összekeverjük. Habzsákba tesszük, és úgy töltjük meg az előkészített bőröket, hogy a pépes töltelék közé néha egy-egy fűszeres májat teszünk.

A töltőnyílásokat szintén összevarrjuk, a kész, betöltött nyakakat lekenjük a vízzel kicsit felhígított paradicsompürével, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kevés vizet öntünk alá. 160 fokra előmelegített sütőben egy órát sütjük. Kb. 10 perc elteltével, amikor a bőr már kicsit pirult, kivesszük a sütőből, és a varrótűvel több helyen, egyenletesen megszurkáljuk, majd visszatesszük, folytatni a szolizást. Ezután a hőmérsékletet 200 fokra tekerjük, és szükség szerint egyenletesen körbepirítjuk a nyakakat.

Paszternákpüré

A paszternákpüréhez a tisztított gyökereket akkorákra daraboljuk, hogy majd beleférjen az aprítógépbe. Tepsibe tesszük, és olajjal meglocsolva, kicsit megsózva 160 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt puhára sütjük. Borsozzuk, és a hideg vaj és forró tej hozzáadásával, még forrón krémesre turmixoljuk. Ha kell, sóval utánízesítünk.

Birsalmás párolt lilakáposzta

A párolt káposztához száraz edényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a libazsírt, majd rögtön a felszeletelt vöröshagymát, illetve a felszeletelt káposztát. Sózzuk, megszórjuk a köménnyel, majd ha félig megpárolódott, a szeletekre vágott birsalmát is hozzátesszük. Aláöntjük a vörösbort, és készre pároljuk, majd a legvégén ecettel ízesítjük, ettől a sötét színe is kicsit élénkebbé válik majd. A libanyakat a paszternákpürével és a káposztával tálaljuk.

töltött libanyak káposztával paszternákpürével
Töltött libanyak párolt káposztával és paszternákpürével

Ha tetszett a töltött libanyak párolt káposztával és paszternákpürével receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások