Hozzávalók
Az összeállításhoz
- 30 db konzerv szőlőlevél
- 1 db burgonya
- 1 db paradicsom (90 g/db)
A töltelékhez
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 200 g darált bárányhús
- 150 g rizs
- 1 csokor petrezselyem
- ½ csokor menta
- só, bors
- 1 tk római kömény
- 25 ml olívaolaj
A főzőléhez
- 1 l víz
- 1 db citrom leve
- 25 ml olívaolaj
- só, bors
- 1 tk római kömény
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók
Az összeállításhoz
- 30 db konzerv szőlőlevél
- 1 db burgonya
- 1 db paradicsom (90 g/db)
A töltelékhez
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 200 g darált bárányhús
- 150 g rizs
- 1 csokor petrezselyem
- ½ csokor menta
- só, bors
- 1 tk római kömény
- 25 ml olívaolaj
A főzőléhez
- 1 l víz
- 1 db citrom leve
- 25 ml olívaolaj
- só, bors
- 1 tk római kömény
Egy mély tálba helyezzük a konzerv szőlőlevelet és leöntjük bő, forró vízzel, majd 15 percig áztatjuk. Közben a töltelékhez a vöröshagymát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, az apróra vágott petrezselymet és mentát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a római köményt és az olívaolajat is, majd alaposan összekeverjük.
A burgonyát és a paradicsomot fél cm-es karikákra vágjuk, és kibéleljük vele az edény alját, amibe a töltött szőlőlevél kerül majd. Leöntjük a vizet a szőlőlevélről és leöblítjük, aztán elkezdjük megtölteni őket úgy, hogy az erezett oldala nézzen felfelé. Kevés tölteléket pakolunk a levelekbe, az alját és kétoldalt behajtjuk és szivar alakúra tekerjük, majd szorosan körberakjuk a töltött szőlőleveleket az edényben. Ügyeljünk rá, hogy hajtással lefelé kerüljenek bele, nehogy szétessenek. Ezután egy kistányérral lefedjük a szőlőleveleket, így fogjuk majd felönteni a folyadékkal.
Végül egy tálban összekeverjük a vizet, a citrom levét, az olívaolajat, sózzuk és borsozzuk, beleszórjuk a római köményt, aztán ráöntjük a lefedett szőlőlevelekre. Magas lángon felforraljuk, aztán levesszük a legkisebb fokozatra, és hagyjuk nagyon lassan főni kb. 45 percig. Ha letelt az idő, mielőtt levennénk a kistányért, először óvatosan leöntjük róla a folyadékot, aztán kivesszük a tányért, és a főzőedény tetejére teszünk egy nagyobb tányért, majd egy hirtelen mozdulattal ráfordítjuk a lábas tartalmát, és kezdődhet a lakoma.
- Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a töltött szőlőlevél recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Szétnéznél még a töltött receptek között?