Hirdetés

Vászonfazékban sült hús

Hozzávalók

6
főre
+
1 fej hagyma
250 g gomba (csiperke, portobello vagy vargánya)
100 g vaj
600 g báránycomb (vagy sertéslapocka és -tarja, vegyesen)
só, bors
3 ek zsír
200 - 300 g vastag szalonna (legjobb a császár)
4 szelet száraz kenyér (legjobb a kenyér vége)
700 ml száraz vörösbor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Vászonfazékban sült hús

Ahogy idősödöm, úgy kezd egyre jobban érdekelni a hazai, alföldi konyha. Hajdúszoboszlóiként kötődöm is ahhoz a régióhoz, és egyre fontosabb számomra, hogy mi történik „otthon”. Hiába a 20 év Budapesten és Londonban töltött idő, mindig is három otthonom lesz.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

6
főre
+
1 fej hagyma
250 g gomba (csiperke, portobello vagy vargánya)
100 g vaj
600 g báránycomb (vagy sertéslapocka és -tarja, vegyesen)
só, bors
3 ek zsír
200 - 300 g vastag szalonna (legjobb a császár)
4 szelet száraz kenyér (legjobb a kenyér vége)
700 ml száraz vörösbor
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A most következő étel is egy olyan fogás, ami valahogy elfelejtődött: egyszerűen eltűnt a köztudatból (és a konyhákból) a háború utáni rántott hús-krumplileves mámorban…

Pedig egy fantasztikus birkás/bárányos étel, és egyszerűbb elkészíteni, mint egy birkapörköltet (ami az alföldi gasztronómia atomvillanása). Sertéssel (tarja és lapocka) is tökéletesen működik.

A hagymát és a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és egy serpenyőben hirtelen megpároljuk a vajon. A húst 3-4 centis darabokra kockázzuk, majd alaposan sózzuk és borsozzuk.

Egy cserépfazék alját kikenjük zsírral, majd az egészet befedjük a szalonnaszeletekkel úgy, hogy az edény oldalára is felfusson.  Ezután rakunk rá egy réteg húst, majd egy réteg hagymás gombát, és ezt így folytatjuk az edény háromnegyedéig. A legvégén egyenletesen elfedve rátesszük a száraz, durvára tört kenyérvégeket, majd felöntjük annyi borral, hogy az egészet majdnem ellepje.

Lefedjük, és 220 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, majd fedő nélkül további 10 percig. Én meg szoktam locsolni zsíros tejföllel is…

Vászonfazékban sült hús
Vászonfazékban sült hús

Ha tetszett a vászonfazékban sült hús receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?