Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 250 g gomba (csiperke, portobello vagy vargánya)
- 100 g vaj
- 600 g báránycomb (vagy sertéslapocka és -tarja, vegyesen)
- só, bors
- 3 ek zsír
- 200 - 300 g vastag szalonna (legjobb a császár)
- 4 szelet száraz kenyér (legjobb a kenyér vége)
- 700 ml száraz vörösbor
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 250 g gomba (csiperke, portobello vagy vargánya)
- 100 g vaj
- 600 g báránycomb (vagy sertéslapocka és -tarja, vegyesen)
- só, bors
- 3 ek zsír
- 200 - 300 g vastag szalonna (legjobb a császár)
- 4 szelet száraz kenyér (legjobb a kenyér vége)
- 700 ml száraz vörösbor
A most következő étel is egy olyan fogás, ami valahogy elfelejtődött: egyszerűen eltűnt a köztudatból (és a konyhákból) a háború utáni rántott hús-krumplileves mámorban…
Pedig egy fantasztikus birkás/bárányos étel, és egyszerűbb elkészíteni, mint egy birkapörköltet (ami az alföldi gasztronómia atomvillanása). Sertéssel (tarja és lapocka) is tökéletesen működik.
A hagymát és a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és egy serpenyőben hirtelen megpároljuk a vajon. A húst 3-4 centis darabokra kockázzuk, majd alaposan sózzuk és borsozzuk.
Egy cserépfazék alját kikenjük zsírral, majd az egészet befedjük a szalonnaszeletekkel úgy, hogy az edény oldalára is felfusson. Ezután rakunk rá egy réteg húst, majd egy réteg hagymás gombát, és ezt így folytatjuk az edény háromnegyedéig. A legvégén egyenletesen elfedve rátesszük a száraz, durvára tört kenyérvégeket, majd felöntjük annyi borral, hogy az egészet majdnem ellepje.
Lefedjük, és 220 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, majd fedő nélkül további 10 percig. Én meg szoktam locsolni zsíros tejföllel is…
Ha tetszett a vászonfazékban sült hús receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!