Hozzávalók
- 1.8 - 2 kg csont nélküli sertéslapocka
- 6 gerezd fokhagyma
- 10 db egész fekete bors
- 6 db egész szegfűszeg
- 3 - 5 szál friss kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 2 tk só
- 355 ml vörösborecet (5%-os)
- 200 ml vörösbor
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- só
- 200 g finomszemcsés kukoricadara
- 1 l víz vagy zöldség alaplé
- 30 g vaj
- 1 tk só
- bors
- szerecsendió
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 600 g friss bébi mángold (ha nagyobb levelű, akkor 400 g)
- ½ gerezd fokhagyma
- citrom
- só, bors
Hozzávalók
- 1.8 - 2 kg csont nélküli sertéslapocka
- 6 gerezd fokhagyma
- 10 db egész fekete bors
- 6 db egész szegfűszeg
- 3 - 5 szál friss kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 2 tk só
- 355 ml vörösborecet (5%-os)
- 200 ml vörösbor
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- só
- 200 g finomszemcsés kukoricadara
- 1 l víz vagy zöldség alaplé
- 30 g vaj
- 1 tk só
- bors
- szerecsendió
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 600 g friss bébi mángold (ha nagyobb levelű, akkor 400 g)
- ½ gerezd fokhagyma
- citrom
- só, bors
A megtisztított húst nagyobb kockákra vágjuk, a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát megroppantjuk, majd a fűszerekkel együtt a húsra szórjuk. Felöntjük a vörösborecettel és a vörösborral, átkeverjük és letakarjuk. Legalább 24 órát pácoljuk, de ha időnk engedi, akkor 2-4 napot is hagyhatjuk a marinádban, úgy, hogy naponta 1-2 alkalommal átkeverjük.
Főzés előtt a léből egy merőkanálnyit egy gyorsforralóba szedünk. A húst fedő nélkül felforraljuk, majd egy forrás után közepes lángon, lefedve, 50-60 percig főzzük, ezalatt a kis edényben lévő levet redukáljuk. Egy fényes, sűrű és nagyon gazdag ízű jus-t fogunk kapni.
A hús főzési idejének a felénél egy magas falú serpenyőben gyöngyözésig melegítjük az alaplevet (vagy vizet), majd folyamatos kevergetés közben, lassan hozzáadjuk a kukoricadarát és egy csipet sót. Alacsony lángon, időnként megkeverve 20-25 percig főzzük, ha gyorsan felszívja a folyadékot, kis adagokban pótoljuk. Mikor már elfőtt a keményítő íze, sóval borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a vajat is.
Egy másik serpenyőben vajat és olajat hevítünk és a húst két részletben, 3-4 perc alatt minden oldalán megpirítjuk. A mángoldnak szintén olívaolajat és vajat olvasztunk össze, és néhány másodperc alatt megfonnyasztjuk, bedobunk pár szelet fokhagymát, sóval, borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Tálalásnál a krémes polentára pakolunk a húsból és a mángoldból és meglocsoljuk a jus-vel.
Ha tetszett a vina dosh receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!