Hozzávalók
- 20 g vaj
A tésztához
- 200 ml meleg tej
- 30 g friss élesztő
- 120 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 500 g liszt
- 1 db citrom héja
- 2 db tojás
- 1 nagy csipet só
- 180 g olvasztott vaj
A tészta tetejére
- 100 g darált dió
- 2 ek porcukor
A kötőanyag
- 6 db tojás
- 4 csomag bourbon vaníliás cukor
- 700 ml tej
- 300 ml habtejszín
Az egész tetejére
- 2 ek darált dió
- 2 tk porcukor
Aranygaluska-felfújt
Hozzávalók
- 20 g vaj
A tésztához
- 200 ml meleg tej
- 30 g friss élesztő
- 120 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 500 g liszt
- 1 db citrom héja
- 2 db tojás
- 1 nagy csipet só
- 180 g olvasztott vaj
A tészta tetejére
- 100 g darált dió
- 2 ek porcukor
A kötőanyag
- 6 db tojás
- 4 csomag bourbon vaníliás cukor
- 700 ml tej
- 300 ml habtejszín
Az egész tetejére
- 2 ek darált dió
- 2 tk porcukor
A tésztához a tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverünk 1 evőkanál cukrot a 120 g-ból, és hagyjuk kicsit felfutni. Ezután egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd jöhet bele az élesztős tej, az olvasztott vaj és a tojások. Elkezdjük összekeverni. Amikor kicsit összeállt, jöhet bele a só. 10 perc alatt alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük, és hagyjuk 1 órát pihenni.
A tészta tetejére való hozzávalókat összekeverjük. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval addig szaggatjuk, amíg el nem fogy, majd beleforgatjuk a diós keverékbe. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha a vége felé kezdene nagyon megsülni a teteje, letakarjuk egy alufóliával. Ha megsült, kiszedjük, hagyjuk pár percet hűlni, majd darabokra tépjük, tepsire rakjuk, és visszatoljuk még 5 percre a sütőbe. Ezután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Közben a tojásokat kihabosítjuk a cukorral, majd elkeverjük benne a tejet és a tejszínt, és lassú tűzön addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Nem fog nagyon, de azért ne hagyjátok ki ezt a lépést.
Egy tepsibe rakjuk az aranygaluskát, ráöntjük a sodót, majd megszórjuk a tetejét a porcukor és dió keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett az aranygaluska felfújt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!