Hozzávalók
A krémhez
- 300 ml tej
- 200 ml tojáslikőr
- 3 db tojássárgája
- 100 g búzadara
- 2 csomag vaníliás cukor
- 150 g porcukor
- 200 g sótlan vaj
A tésztához
- 250 g liszt
- 50 g sótlan vaj
- 75 g porcukor
- ½ mk szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 35 g méz
- 2 ek tejföl
Az összeállításhoz
- 4 ek baracklekvár
A tetejére
- 130 g fehér csoki
- 1 ek vaj
- 50 g étcsoki
Hozzávalók
A krémhez
- 300 ml tej
- 200 ml tojáslikőr
- 3 db tojássárgája
- 100 g búzadara
- 2 csomag vaníliás cukor
- 150 g porcukor
- 200 g sótlan vaj
A tésztához
- 250 g liszt
- 50 g sótlan vaj
- 75 g porcukor
- ½ mk szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 35 g méz
- 2 ek tejföl
Az összeállításhoz
- 4 ek baracklekvár
A tetejére
- 130 g fehér csoki
- 1 ek vaj
- 50 g étcsoki
A mézes krémes már alapból egy szuper sütemény, de a tojáslikőr még izgalmasabbá teszi. Én mostantól csak így készítem.
Először a krémet készítjük el. Egy gyorsforralóba mérjük a tejet és a tojáslikőrt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd elkeverjük. Beleszórjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, majd az egészet, folyamatosan kevergetve, összefőzzük. Amikor forr, hozzáadjuk a porcukrot, majd a vajat is, és addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad.
Egy folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg a krém, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Míg hűl a krém, elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást, a sót, a mézet és a tejfölt, és az egészet összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni 30 percre.
Ha kipihente a fáradalmakat a tészta, kivesszük a hűtőből, két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztalapokat egy-egy, sütőpapíros tepsi hátuljára, majd egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Ha megsült a tészta, kivesszük a sütőből, és még forrón a tepsi méretére igazítjuk. Egy nagy tésztalapból 2 db lapot kell kivágnunk, összesen 4 lapot kell kapnunk.
A tepsi aljára helyezünk egy lapot, megkenjük a krém felével, majd erre tesszük a 2. lapot, amit baracklekvárral kenünk meg. Jöhet a 3. lap. Ezen eloszlatjuk a maradék krémet, majd rátesszük a 4. lapot is.
Díszítés:
Vízgőz fölött elkezdjük megolvasztani a fehér csokoládét a vajjal. Amikor teljesen elolvadt, bevonjuk vele a süti tetejét, és hagyjuk, hogy megdermedjen.
Amikor megdermedt a fehér csokis réteg, vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét is, és egy kanál segítségével, körkörös mozdulatokkal megcsorgatjuk vele a sütemény tetejét. Hagyjuk azt is teljesen rádermedni. Szeletelés előtt egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Ha megpuhult a tészta, egy éles kést forró vízbe tartunk, majd megtöröljük, és míg forró a penge, felvágjuk a sütit. Sűrűn ismételjük ezt a mozzanatot, mert így nem törik el a csokis réteg, és könnyebben felszeletelhetjük a süteményt.
Ha tetszett a húsvéti tojáslikőrös mézes krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!