Hozzávalók
- 3 - 4 fej hagyma
- 2 - 4 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 ek zsír
- ½ db paprika
- só, bors
- 1 - 2 tk fűszerkömény
- 3 púpozott tk pirospaprika
- ½ tk erőspaprika-krém
- ½ db paradicsom
- 800 - 1000 ml marhaalaplé
- 600 g füstölt lapocka
- 2 - 3 db babérlevél
- 10 ág kakukkfű
- 300 g zöldborsó
- 450 g füstölt sonka
A burgonyához
- 1 ½ kg burgonya
- só, bors
- 6 - 8 ek zsír
- 4 - 6 fej hagyma
- 1 púpozott ek ecetes torma
- 1 csokor petrezselyem
Hozzávalók
- 3 - 4 fej hagyma
- 2 - 4 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 ek zsír
- ½ db paprika
- só, bors
- 1 - 2 tk fűszerkömény
- 3 púpozott tk pirospaprika
- ½ tk erőspaprika-krém
- ½ db paradicsom
- 800 - 1000 ml marhaalaplé
- 600 g füstölt lapocka
- 2 - 3 db babérlevél
- 10 ág kakukkfű
- 300 g zöldborsó
- 450 g füstölt sonka
A burgonyához
- 1 ½ kg burgonya
- só, bors
- 6 - 8 ek zsír
- 4 - 6 fej hagyma
- 1 púpozott ek ecetes torma
- 1 csokor petrezselyem
Az aprított hagymát és fokhagymát elkezdjük pirítani 2-3 evőkanál zsíron, majd hozzádobjuk az aprított paprikát, és az egészet alaposan lepirítjuk. Félrehúzzuk, sózzuk (de csak óvatosan, mert a füstölt húsok sósak), borsozzuk, rászórjuk a fűszerköményt és a pirospaprikát, hozzáadjuk az erőspaprika-krémet, elkeverjük, majd jöhet bele a paradicsom és egy kevés alaplé. Az egészet felforraljuk, és egy botmixerrel turmixoljuk. Beletesszük a felkockázott füstölt lapockát, a babérlevelet és az aprított kakukkfüvet, majd a maradék alaplevet. Addig főzzük, amíg a lapocka meg nem puhul, aztán hozzáadjuk a borsót és a felkockázott füstölt sonkát, majd további 10 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, és kész is vagyunk vele.
A burgonyát alaposan megmossuk, cikkekre vágjuk, majd sós vízben készre főzzük. Leszűrjük, hagyjuk egy kicsit hűlni, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk 3-4 evőkanál olvasztott zsírral, és 230 fokra előmelegített sütőbe addig sütjük, amíg extra ropogós, aranybarna nem lesz (kb. 30-45 perc).
Közben félbe-, majd szeletekre vágjuk a hagymát, és először magas hőmérsékleten elkezdjük pirítani kb. 3-4 evőkanál zsíron, majd ha már a nedvesség, amit kiengedett, elpárolgott, lassú tűzön aranybarnára karamellizáljuk. Sózzuk, borsozzuk, aztán rátesszük a tormát. Amikor kész a burgonya, összekeverjük a karamellizált tormás hagymával és aprított petrezselyemmel.
Ha tetszett a sonkapörkölt tormás-hagymás krumplival receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!