Hirdetés

Hozzávalók

6
főre
+

A tésztához

40 ml tej
0.75 kocka friss élesztő
2 ek szárítottgyümölcs-mix (pl. vörös áfonya, mazsola)
2 ek rumaroma
1 ek víz
350 g kenyérliszt (jó a sima liszt is)
50 g cukor
4 db tojás
2 tk vaníliaaroma
1 csipet só
150 g vaj
1 db narancs héja
1 db citrom héja

A tészta tetejére

1 db tojássárgája

A cukormázhoz

1 db tojásfehérje
75 g porcukor
1 tk citromlé

A díszítéshez ízlés szerint

tortadíszítők (gyöngyök, színes cukorkák)
étcsokiforgács
aszalt gyümölcs
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Húsvéti kenyér, avagy paska

Egy húsvéti édesség története. Az olaszoknál a panettonéhoz, az oroszoknál a kulich-hoz van legközelebb ez a kelet-európai kenyérféleség, amit főleg az ukránok készítenek. A húsvétról nekem mindig a gyermekkor jut eszembe, na meg a locsolás. „Egy tök, két tök, nem tökölök, sütök.” :)
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

6
főre
+

A tésztához

40 ml tej
0.75 kocka friss élesztő
2 ek szárítottgyümölcs-mix (pl. vörös áfonya, mazsola)
2 ek rumaroma
1 ek víz
350 g kenyérliszt (jó a sima liszt is)
50 g cukor
4 db tojás
2 tk vaníliaaroma
1 csipet só
150 g vaj
1 db narancs héja
1 db citrom héja

A tészta tetejére

1 db tojássárgája

A cukormázhoz

1 db tojásfehérje
75 g porcukor
1 tk citromlé

A díszítéshez ízlés szerint

tortadíszítők (gyöngyök, színes cukorkák)
étcsokiforgács
aszalt gyümölcs
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Csinálunk egy briós jellegű tésztát. A friss élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, és hagyjuk felfutni.

A szárított gyümölcsöket beáztatjuk a rumaroma és a víz keverékébe, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. Ezt akár egy nappal előbb is megcsinálhatjuk, minél tovább áll, annál jobb.

Egy konyhai robotgépbe öntjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a vaníliaaromát, a felfutott élesztőt és egy csipet sót, és elkezdjük dagasztani. Ha van kenyérsütő gépünk, azt is nyugodtan használhatjuk. Amikor kezd összeállni a tészta, belekockázzuk a vajat, belereszeljük a citrusok héját, végül hozzáadjuk a rumaromába áztatott, lecsepegtetett szárított gyümölcsöket is.

Jól összedolgozzuk. Nem baj, ha lágy, nyúlós a tészta, ez kell nekünk. Egy olajjal kikent tálba tesszük, és a legjobb állag eléréséhez minimum 4 órára (de maximum 2 napra) a hűtőbe rakjuk. Így kelni fog a tésztánk, de nem túlságosan. Ha frissen készítjük, és nincs időnk a hűtős manőverre, kelesszük meg a tésztát a klasszikus módon. 

Míg kel a tészta, elkészítjük a cukormázat, amihez robotgépben kikeverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével. Ha van habzsákunk, abba is áttölthetjük a kész mázat. 

Mivel én imádok újrahasznosítani, ezúttal üres konzervdobozokban fogom készre sütni a paskát. Levágjuk a konzervek alját is, legyen lyukas. 🙂 Kibéleljük őket sütőpapírral, így nem fog hozzáragadni a tészta. Egy tepsire tesszük a kibélelt konzerveket (legyen sütőpapír a tepsiben is), és félig feltöltjük a tésztával. Kb. 5-6 darabot fogunk kapni.

Ha egy nagyobb méretűt akarunk csinálni, használjunk egy panettone-papírformát.

Egy tojássárgáját kikeverünk egy kis vízzel, és lekenjük vele a tészták tetejét. 175 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és konzervek esetén kb. 20-25 perc alatt, 12.7 panettone-forma esetén kb. 40 perc alatt megsütjük.

Kivesszük a sütőből, és ha konzervben készítettük, rögtön vegyük ki belőlük, ha papírformában, akkor csak hagyjuk kihűlni úgy, ahogy van. 

Díszítés:

A díszítés opcionális: a cukormázzal bekenjük a tetejét, utána pedig mehetnek dekorációnak a különböző tortadíszítők, csokiforgács stb.

Húsvéti kenyér, avagy paska
Húsvéti kenyér, avagy paska

 Ha tetszett a húsvéti kenyér, avagy paska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások