Hozzávalók
A tésztához
- 40 ml tej
- 0.75 kocka friss élesztő
- 2 ek szárítottgyümölcs-mix (pl. vörös áfonya, mazsola)
- 2 ek rumaroma
- 1 ek víz
- 350 g kenyérliszt (jó a sima liszt is)
- 50 g cukor
- 4 db tojás
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 150 g vaj
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja
A tészta tetejére
- 1 db tojássárgája
A cukormázhoz
- 1 db tojásfehérje
- 75 g porcukor
- 1 tk citromlé
A díszítéshez ízlés szerint
- tortadíszítők (gyöngyök, színes cukorkák)
- étcsokiforgács
- aszalt gyümölcs
Húsvéti kenyér, avagy paska
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek
Hozzávalók
A tésztához
- 40 ml tej
- 0.75 kocka friss élesztő
- 2 ek szárítottgyümölcs-mix (pl. vörös áfonya, mazsola)
- 2 ek rumaroma
- 1 ek víz
- 350 g kenyérliszt (jó a sima liszt is)
- 50 g cukor
- 4 db tojás
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 150 g vaj
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja
A tészta tetejére
- 1 db tojássárgája
A cukormázhoz
- 1 db tojásfehérje
- 75 g porcukor
- 1 tk citromlé
A díszítéshez ízlés szerint
- tortadíszítők (gyöngyök, színes cukorkák)
- étcsokiforgács
- aszalt gyümölcs
Csinálunk egy briós jellegű tésztát. A friss élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, és hagyjuk felfutni.
A szárított gyümölcsöket beáztatjuk a rumaroma és a víz keverékébe, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. Ezt akár egy nappal előbb is megcsinálhatjuk, minél tovább áll, annál jobb.
Egy konyhai robotgépbe öntjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a vaníliaaromát, a felfutott élesztőt és egy csipet sót, és elkezdjük dagasztani. Ha van kenyérsütő gépünk, azt is nyugodtan használhatjuk. Amikor kezd összeállni a tészta, belekockázzuk a vajat, belereszeljük a citrusok héját, végül hozzáadjuk a rumaromába áztatott, lecsepegtetett szárított gyümölcsöket is.
Jól összedolgozzuk. Nem baj, ha lágy, nyúlós a tészta, ez kell nekünk. Egy olajjal kikent tálba tesszük, és a legjobb állag eléréséhez minimum 4 órára (de maximum 2 napra) a hűtőbe rakjuk. Így kelni fog a tésztánk, de nem túlságosan. Ha frissen készítjük, és nincs időnk a hűtős manőverre, kelesszük meg a tésztát a klasszikus módon.
Míg kel a tészta, elkészítjük a cukormázat, amihez robotgépben kikeverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével. Ha van habzsákunk, abba is áttölthetjük a kész mázat.
Mivel én imádok újrahasznosítani, ezúttal üres konzervdobozokban fogom készre sütni a paskát. Levágjuk a konzervek alját is, legyen lyukas. 🙂 Kibéleljük őket sütőpapírral, így nem fog hozzáragadni a tészta. Egy tepsire tesszük a kibélelt konzerveket (legyen sütőpapír a tepsiben is), és félig feltöltjük a tésztával. Kb. 5-6 darabot fogunk kapni.
Ha egy nagyobb méretűt akarunk csinálni, használjunk egy panettone-papírformát.
Egy tojássárgáját kikeverünk egy kis vízzel, és lekenjük vele a tészták tetejét. 175 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és konzervek esetén kb. 20-25 perc alatt, 12.7 panettone-forma esetén kb. 40 perc alatt megsütjük.
Kivesszük a sütőből, és ha konzervben készítettük, rögtön vegyük ki belőlük, ha papírformában, akkor csak hagyjuk kihűlni úgy, ahogy van.
Díszítés:
A díszítés opcionális: a cukormázzal bekenjük a tetejét, utána pedig mehetnek dekorációnak a különböző tortadíszítők, csokiforgács stb.
Ha tetszett a húsvéti kenyér, avagy paska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!