A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 50+200 ml langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 50 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk só
- 50 g olvasztott, szobahőm.-re hűtött vaj
- 1 db szobahőmérsékletű tojás
A töltelékhez
- ½ üveg mogyorókrém
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
A csíkokra a tetején
- 60 ml víz
- 50 g finomliszt
Az angolok zseniális húsvéti édessége: a hot cross bun!
A húsvéti receptek támogatója a
A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 50+200 ml langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 50 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk só
- 50 g olvasztott, szobahőm.-re hűtött vaj
- 1 db szobahőmérsékletű tojás
A töltelékhez
- ½ üveg mogyorókrém
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
A csíkokra a tetején
- 60 ml víz
- 50 g finomliszt
50 ml langyos tejbe beleteszünk 1 tk cukrot és belemorzsolunk 25 g élesztőt, 10 percre félretesszük. A keverőtálba kimérjük a szárazanyagokat, a lisztet, a sót, az őrölt fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, hozzáadjuk a maradék cukrot, belereszeljük a narancs héját és dagasztókarral párszor átkevertetjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, kicsit átdolgoztatjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, 3-4 percig dagasztjuk, beletesszük az olvasztott vajat és további 10 percig dagasztjuk.
Közben kiolajazunk egy tálat, beletesszük a tésztát, leolajazzuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és 1 órán keresztül kelesztjük. Kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat, lisztezett felületen késsel 10 részre vágjuk. Kinyújtjuk, a közepébe 1 evőkanálnyi mogyorókrémet teszünk, a széleit összecsípjük, csípéssel lefele sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpackkal letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Tetejüket tojássárgás tejjel lekenjünk. A lisztet a vízzel csomómentesre keverjük, habzsákba töltjük és a zsömlék tetejére kereszteket rajzolunk. Gőzös funkción 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nincs ilyen opciónk, alulra tegyünk egy vízzel teli tepsit.