Hirdetés

OMG: Mákos aranygaluska

Hozzávalók

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

260 ml meleg tej
25 g élesztő
3 ek cukor
500 g liszt
1 csipet só
3 tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
60 g olvasztott vaj

A mákos réteghez:

150 g darált mák
3 ek porcukor
80 g olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:

6 tojássárgája
600 ml tej
6 csapott ek cukor
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 tk keményítő
Hirdetés

OMG: Mákos aranygaluska

Egy jó aranygaluskára sosem mondunk nemet. Most viszont csavartunk egyet a dolgon és megalkottuk az eredeti receptet mákos verzióban! Bizony, pont olyan jó lett, mint amilyennek hangzik!
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

260 ml meleg tej
25 g élesztő
3 ek cukor
500 g liszt
1 csipet só
3 tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
60 g olvasztott vaj

A mákos réteghez:

150 g darált mák
3 ek porcukor
80 g olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:

6 tojássárgája
600 ml tej
6 csapott ek cukor
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 tk keményítő

Fotó: Szilágyi Nóri

Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, elkeverjük a cukorral és pár percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson. Az élesztős tejhez keverjük a lisztet, sót, tojássárgákat, citromhéjat, elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor nagyjából összeállt, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. A tésztát 2,5-3 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A mákot összekeverjük a porcukorral.

Fotó: Szilágyi Nóri

A kis tésztakorongokat megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a porcukros mákban és egy 20 cm átmérőjű köralakú, magasabb falú formába pakolásszuk őket. 10 percig pihentetjük majd 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufóliadarabbal letakarjuk. Közben a sodóhoz a tejet elkezdjük melegíteni, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat is. Kiveszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük benne a keményítőt és visszaöntjük a tojásos tejhez. Pár perc alatt, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. A megsült mákos aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások