Hozzávalók
- 1.2 l víz
- 4 ek házias levesalap
- 3 fej hagyma (kb. 320 g)
- 6 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 300 g erdei gomba vegyesen
- 300 ml száraz fehérbor
- néhány ág friss kakukkfű
- 300 g rizottórizs
- só
- 400 g csirkemellfilé
- őrölt bors
- 2 ek vaj
- 50 g parmezán reszelve
Hozzávalók
- 1.2 l víz
- 4 ek házias levesalap
- 3 fej hagyma (kb. 320 g)
- 6 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 300 g erdei gomba vegyesen
- 300 ml száraz fehérbor
- néhány ág friss kakukkfű
- 300 g rizottórizs
- só
- 400 g csirkemellfilé
- őrölt bors
- 2 ek vaj
- 50 g parmezán reszelve
Az erdei gombás rizottó elkészítéséhez az alapléhez felmelegítjük a vizet, majd ha forrásban van, hozzákanalazzuk a levesalapot, ezzel is felforraljuk, és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, és mehet egy közepesen forró lábasba, 3 ek olívaolajra egészen addig, ameddig üveges nem lesz. Erre jöhet a zúzott fokhagyma, majd a tetszőlegesre darabolt gomba is.
Ha a gomba is egy kicsit lepirult, felöntjük 100 ml borral, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd jöhet bele a leszárazott kakukkfű, a rizs és 1 mk só is. Keverünk rajta egyet, hogy a rizsszemeket mindenhol jól körbevegye a gombás alap. Ráöntjük a maradék bort, megvárjuk, hogy az is elpárologjon, és elkezdhetjük apránként felönteni az alaplével.
Most jön a türelemjáték és az odafigyelés. Folyamatosan kevergetjük, és csak apránként adjuk hozzá az alaplevet. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, hozzáadunk egy újabb merőkanállal. Arra figyelni kell, hogy ne ússzon a lében, de ne is száradjon ki!
Mikor már kevesebb mint a negyede van meg az alaplének, nekikezdünk a csirkének, hogy időben nagyjából egyszerre készüljenek el. Ezidő alatt se vesszük le a szemünket a rizottóról, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, ahogy beszívja.
A csirke mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy forró serpenyőben, 3 ek olívaolajon kérget sütünk neki, oldalanként kb. 2 perc alatt. Ha ez megvan, egy hőálló tálba tesszük, aminek az aljába kb. fél merőkanálnyi alaplevet szedünk, és 180 fokos, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ezalatt a rizottó is elkészül. Ahogy kész van, hozzáadjuk a vajat, alaposan belekeverjük, valamint egy jó adag reszelt parmezánt is adunk hozzá.
A csirkét szépen felszeleteljük, jöhet a rizottó tetejére, amit még egy kis friss kakukkfűvel meghintünk, és már falhatjuk is egy pohár fehérbor társaságában.
Ha tetszett az erdei gombás rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több rizottó:
Csirkés-céklás rizottó
Sárgarépás-zelleres rizottó
Zöld rizottó