Hozzávalók
A töltelékhez
- 600 g főzni való krumpli
- 50 g vaj
- 200 g füstölt sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
- só, bors
- frissen reszelt szerecsendió
A tésztához
- 300 g liszt
- 1 db tojás (M-es)
- 150 ml langyos víz
- 1 csipet só
- liszt a nyújtáshoz
A tálaláshoz
- 2 ek vaj
- 150 g kockázott bacon
- 150 g tejföl
- 1 csokor snidling (kicsi)
A legkirályabb lengyel fogás: füstölt sajtos pierogi
Hozzávalók
A töltelékhez
- 600 g főzni való krumpli
- 50 g vaj
- 200 g füstölt sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
- só, bors
- frissen reszelt szerecsendió
A tésztához
- 300 g liszt
- 1 db tojás (M-es)
- 150 ml langyos víz
- 1 csipet só
- liszt a nyújtáshoz
A tálaláshoz
- 2 ek vaj
- 150 g kockázott bacon
- 150 g tejföl
- 1 csokor snidling (kicsi)
A töltelékhez meghámozzuk a krumplit, kisebb kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli rotyog, a hagymát és a fokhagymát is apróra vágjuk, majd kevés olajon, közepes lángon, kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Ha megfőtt a krumpli, leszűrjük, és a vajjal, valamint a pirított hagymával krémesre törjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A tésztához a langyos vízbe beleütjük a tojást és kicsit összekeverjük. Ezt a mixet 2-3 adagban a liszthez keverjük, hozzáadjuk a sót, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha szép simára gyúrtuk, 10 percig pihentetjük. Ez idő alatt kis lyukú reszelőn lereszeljük a sajtot és a krumplipüréhez keverjük.
A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A kihűlt krumplipüréből a korongok közepére halmozunk 1-1 evőkanálnyit, majd óvatosan, de alaposan összecsípjuk a tészta két oldalát a töltelék körül. Sós, lobogó vízben 3-4 percig főzzük a batyukat.
Amíg a pierogi kisebb adagokban fő, egy serpenyőben alaposan megpirítjuk a kockázott bacont, majd félretesszük. A megfőtt, lecsepegtetett batyukat forró vajban megpirítjuk és egy jó nagy adag tejföllel, snidlinggel és az elmaradhatatlan pirított baconnel tálaljuk.