Hozzávalók
A rizottóhoz
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 pohár arborio rizs (300 g)
- só
- bors
- 150 ml száraz fehérbor
- 800 ml alaplé vagy víz
- 1 nagy marék reszelt parmezán
- ½ csokor bazsalikom
Az arancini formázásához
- 1 nagy marék fehér cheddar sajt
- olívabogyó
- mini mozzarella
- liszt
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 db kisebb chili
- 1 ek reszelt parmezán
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
Arancini, az olasz csúcs street food
Hozzávalók
A rizottóhoz
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 pohár arborio rizs (300 g)
- só
- bors
- 150 ml száraz fehérbor
- 800 ml alaplé vagy víz
- 1 nagy marék reszelt parmezán
- ½ csokor bazsalikom
Az arancini formázásához
- 1 nagy marék fehér cheddar sajt
- olívabogyó
- mini mozzarella
- liszt
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 db kisebb chili
- 1 ek reszelt parmezán
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
A rizottóhoz egy serpenyőbe öntjük az olajat és elkezdjük megdinsztelni rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst és pár percig kevergetjük, hogy opálossá váljon. Ekkor mehet hozzá a fehérbor fele, majd amikor ezt magába szívta jöhet a maradék bor és kevés víz vagy alaplé. Folyamatosan kevergetve, és fokozatosan adagolva hozzá a folyadékot, krémesre főzzük a rizottót. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a parmezánt, a főzés végén pedig az apróra vágott bazsalikomleveleket. Mikor kész, hagyjuk kihűlni és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, de még jobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.
Másnap kivesszük a rizottót a hűtőből, hozzákeverjük a reszelt cheddart, kiveszünk egy egy diónyi mennyiséget a masszából, a közepébe nyomunk egy-egy olívabogyót vagy mozzarellát és golyót formázunk belőlük. A golyókat bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket és bő, forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott chilipaprikát, a paradicsom konzervet és a parmezánt és 10-15 perc alatt összefőzzük, a végén mehet bele a felaprított bazsalikom. A kisült arancinit a paradicsomos mártogatóssal tálaljuk.