Hozzávalók
- 4 szál sárgarépa
- 4 szelet bacon
- 300 ml száraz köles
- 900 ml víz
- 1 fej kisebb lilahagyma
- 50 g bébispenót
- ½ db kígyóuborka
- 200 g koktélparadicsom
- 1 db kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor koriander
- 1 tk citromlé
- só, bors
- olívaolaj
A mártogatóshoz
- 300 g tejföl
- 1 - 1 csokor petrezselyem és metélőhagyma
- ½ tál fokhagymapor
- 1 tk citromlé
- ½ db bio citrom héja
- só, bors
Baconbe tekert répa, köles salátával és fűszeres mártogatóssal
Hozzávalók
- 4 szál sárgarépa
- 4 szelet bacon
- 300 ml száraz köles
- 900 ml víz
- 1 fej kisebb lilahagyma
- 50 g bébispenót
- ½ db kígyóuborka
- 200 g koktélparadicsom
- 1 db kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor koriander
- 1 tk citromlé
- só, bors
- olívaolaj
A mártogatóshoz
- 300 g tejföl
- 1 - 1 csokor petrezselyem és metélőhagyma
- ½ tál fokhagymapor
- 1 tk citromlé
- ½ db bio citrom héja
- só, bors
Meghámozzuk a répákat, levágjuk a szárát és a végét is. Egy-egy szelet baconnel körbetekerjük a megtisztított sárgarépákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket és 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben addig sütjük, amíg a répa könnyen átszúrható lesz egy villával, a bacon pedig ropogósra sül, kb. 35-40 percig. A kölest egy apró lyukú szűrőn átmossuk többször, majd alapos lecsepegtetés után egy száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Egy edénybe háromszoros mennyiségű vizet mérünk, beletesszük a pirított kölest, egy csipet sót és felforraljuk, majd visszavéve a hőt, fedő alatt kb. 13-16 perc alatt puhára főzzük. Ha maradt még alatta víz, nem kell megijedni, pihentetés alatt tovább dagad és felszívja.
Amíg a köles fő, a többi zöldséget is előkészítjük. A lilahagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és vékony szeletekre aprítjuk, a kígyóuborkát negyedeljük, kiszedjük a magjait és felkockázzuk. A koktélparadicsomokat szintén negyedeljük, a paprikát pedig csíkokra, majd kockákra vágjuk. A bébispenótot néhány mozdulattal kisebb darabokra aprítjuk és ezt a sok finomságot összekeverjük a kölessel egy nagy tálban. Sóval, borssal, olívaolajjal és citromlével ízesítjük, majd mehet rá az aprított petrezselyem és koriander is.
A mártogatós összetevőit egy tálban alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget és petrezselymet is, mindenből szedünk a tányérunkra és jól megesszük. 🙂
Ha tetszett a baconbe tekert répa receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!