Hozzávalók
- 230 g édesburgonya (pucolt)
- 10 g só
- 230 ml tej
- 1 tk cukor
- 15 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 2 ek friss zöldfűszer vegyesen (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom stb.)
- bő olaj a sütéshez
A feltéthez
- 350 g tejföl
- őrölt bors
- 2 db Tihany camembert
Hozzávalók
- 230 g édesburgonya (pucolt)
- 10 g só
- 230 ml tej
- 1 tk cukor
- 15 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 2 ek friss zöldfűszer vegyesen (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom stb.)
- bő olaj a sütéshez
A feltéthez
- 350 g tejföl
- őrölt bors
- 2 db Tihany camembert
Az édesburgonyás-zöldfűszeres lángoshoz az édesburgonyát megpucoljuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, négybe vágjuk, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában.
Amíg az édesburgonya kigőzölög, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az aljába, mert ha közvetlenül érintkezik a sóval az élesztő, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet kb. 30 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet és a krumplinyomón áttört édesburgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, az aprított zöldfűszereket, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
6-7 részre osztjuk a tésztát, és olajos kézzel kisebb korongokat formázunk belőlük, majd bő, 160-170 fokos olajban 2-3 perc alatt kisütjük mindkét oldalukat.
A kész lángosokat megkenjük tejföllel, megszórjuk borssal, és szeletekre vágott camembert-rel díszítjük.
Ha tetszett recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!