Hozzávalók
A pirított káposztához
- 1.2 kg káposzta
- 60 ml olaj
- 3 ek cukor
- só, bors
A tésztához
- 500 ml langyos víz
- 50 g élesztő
- 1 tk cukor
- 1 kg kenyérliszt
- 1 tk só
- 350 g pirított káposzta
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- tejföl
- maradék pirított káposzta
Káposztás lángos
Hozzávalók
A pirított káposztához
- 1.2 kg káposzta
- 60 ml olaj
- 3 ek cukor
- só, bors
A tésztához
- 500 ml langyos víz
- 50 g élesztő
- 1 tk cukor
- 1 kg kenyérliszt
- 1 tk só
- 350 g pirított káposzta
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- tejföl
- maradék pirított káposzta
A káposztát negyedbe vágjuk, eltávolítjuk a torzsáját és lereszeljük. Egy lábasban felhevítjük az olajat, megszórjuk a cukorral, és amikor kevergetés nélkül borostyánszínűre karamellizálódott, rádobjuk a lereszelt káposztát, és sokszor átforgatva alaposan megpirítjuk, amíg jelentősen összeesik, barnás színt és pirult illatot kap. Sózzuk, alaposan megborsozzuk, és félretesszük.
A tésztához a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg felfut. Közben egy üstbe mérjük a lisztet, a sót és a 350 g pirított káposztát. Az üstbe öntjük a felfuttatott élesztős vizet, és bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, óvatosan átgyúrjuk, majd lisztezett felületre borítjuk, és kb. 10 részre osztjuk. Olajos kézzel vékony, kör alakúra nyújtjuk őket, és bő, forró (170-180 fokos) olajban mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük. Tejföllel és a maradék pirított káposztával tálaljuk.
Ha tetszett a káposztás lángos receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!