Hozzávalók
A tésztához
- 400 g tisztított burgonya
- 30 g élesztő
- 600 ml langyos tej
- 20 g kristálycukor
- 1 kg finomliszt + a formázáshoz
- 25 g só
- bő olaj a sütéshez + a formázáshoz
A tálaláshoz
- 6 gerezd fokhagyma
- 400 g tejföl
- 300 g reszelt trappista
Krumplis lángos
Hozzávalók
A tésztához
- 400 g tisztított burgonya
- 30 g élesztő
- 600 ml langyos tej
- 20 g kristálycukor
- 1 kg finomliszt + a formázáshoz
- 25 g só
- bő olaj a sütéshez + a formázáshoz
A tálaláshoz
- 6 gerezd fokhagyma
- 400 g tejföl
- 300 g reszelt trappista
A krumplis lángos elkészítéséhez először a burgonyát felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még forrón áttörjük. Az élesztőt elkeverjük a langyos tejben, hozzáadjuk a cukrot és 2 evőkanál lisztet. A kihűlt, áttört burgonyához hozzákeverjük a maradék lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztógépben alacsony fordulaton sima tésztává dagasztjuk, majd lefedve 1 órán keresztül kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 10-12 egyenlő részre osztjuk. A kiadagolt tésztából gömböket formázunk, és egy vékonyan kiolajozott zárható dobozban még fél óráig kelesztjük. Olajos kézzel kör alakúra formázzuk a megkelt tésztákat, és 200 fokos olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Zúzott fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Kelesztési idő: 1,5 óra
Ha tetszett recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Bár ez a krumplis lángos igazi aduász, azért próbáljatok ki minél többfélét, amíg tart a nyár! Utána a hideg évszakokban pedig már csak a kedvenceteket kell tömeggyártásban készíteni otthon, hogy emlékezzetek a szép, meleg nyári strandolós napokra. Íme még több király lángos: