Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml víz
- 1 ek cukor
- 7 g szárított élesztő
- 380 g liszt
- 1 ek só
- 1 ek olívaolaj
- 1 db tojás a lekenéshez
A töltelékhez
- 200 g ricotta
- 200 g mozarella
- 50 g olaszkolbász / paprikás szalámi
- 100 g magyaros kolbász
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g passata
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- só, bors
- 1 db tojás
A díszítéshez
- 10 - 12 szem fekete olajbogyó
Pizzakígyó calzone
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml víz
- 1 ek cukor
- 7 g szárított élesztő
- 380 g liszt
- 1 ek só
- 1 ek olívaolaj
- 1 db tojás a lekenéshez
A töltelékhez
- 200 g ricotta
- 200 g mozarella
- 50 g olaszkolbász / paprikás szalámi
- 100 g magyaros kolbász
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g passata
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- só, bors
- 1 db tojás
A díszítéshez
- 10 - 12 szem fekete olajbogyó
A tésztához meleg vízbe tesszük a cukrot és az élesztőt, majd 5-8 percig állni hagyjuk. Ha ez megvan, fokozatosan adagolva a lisztet, dagasztani kezdjük egy robotgépben, hozzáadjuk a sót és az olajat. Addig gyúrjuk, amíg szép, homogén, rugalmas tésztát nem kapunk. Amikor kész, letakarva egy órán át kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a ricottát, a reszelt mozzarellát és az apróra vágott kolbászokat. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és lila hagymát, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a passatát, a fűszereket, valamint egy tojást is.
Ha megkelt a tészta, egy belisztezett nyújtódeszkán hosszirányban kinyújtjuk, majd a közepére halmozunk a töltelékből úgy, hogy a szélein maradjon szabad hely. Ott összezárjuk, alaposan megcsipkedjük, de vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle. Megforgatjuk, hogy ez legyen az alja, és kígyózva beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. és a tetejét lekenjük egy kevés vízzel felvert tojással. Félbevágott olajbogyókat pakolunk a hátára, és szemet is képzünk belőle. 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.