Hozzávalók
- 280 g kristálycukor
- 4 ek méz
- 2 rúd fahéj
- 5 db csillagánizs
- 10 db szegfűszeg
- 1 csipet só
- 160 ml víz
- 16 g zselatinpor
- 2 csepp piros ételfesték
A hempergetéshez
- 2 ek porcukor
- 2 ek étkezési keményítő
Karácsonyi pillecukor
Hozzávalók
- 280 g kristálycukor
- 4 ek méz
- 2 rúd fahéj
- 5 db csillagánizs
- 10 db szegfűszeg
- 1 csipet só
- 160 ml víz
- 16 g zselatinpor
- 2 csepp piros ételfesték
A hempergetéshez
- 2 ek porcukor
- 2 ek étkezési keményítő
A karácsonyi pillecukor elkészítéséhez a cukrot, a mézet, a fűszereket és a sót egy gyorsforralóban felrakjuk főni 100 ml vízzel, és 5 percig közepes lángon főzzük. A maradék vízben elkeverjük a zselatint és hozzáöntünk egy keveset a forró szirupból is. Alaposan elkeverjük, majd rászűrjük a többi szirupot is.
Két magas falú edényben eloszlatjuk a szirupot és az egyikhez hozzáadjuk az ételfestéket.
Elektromos habverővel közepes fordulaton 4-5 percig keverjük, majd maximális fokozaton is keverjük még 1 percig. A masszának fel kell habosodnia és ragacsos, nyúlós állagúvá kell válnia. A különböző színű masszákat felváltva egy 18 x 24 cm-es kiolajozott tepsibe öntjük, és hűtőben legalább 4 óra alatt alaposan kihűtjük.
A porcukrot és a keményítőt összekeverjük és megszitáljuk vele a pillecukor tetejét. Éles késsel körbevágjuk a tepsi szélénél, majd kifordítjuk egy vágódeszkára és a másik oldalára is szitálunk a porcukros keverékből. A kést is megszórjuk a keményítős porcukorral és felkockázzuk a megdermedt pillecukrot.
A kis kockák minden oldalát beleforgatjuk a cukorba és kész is a házi készítésű karácsonyi nasi. Nyársra húzva a kandalló tüzénél akár meg is piríthatjátok kicsit, de csak óvatosan. Könnyen lángra kap 😉
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Ha tetszett a karácsonyi pillecukor receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!