Hirdetés
Green Kitchen

Karácsonyi kerek perec

Hozzávalók

10
darabhoz
+

A tésztához

20 g egész mák
400 g liszt
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj
1 nagy csipet só
140 ml tej
3 csomag vaníliás cukor
7 g porélesztő
50 g vaj
2 ek mogyoróolaj vagy bármilyen, amit szerettek
130 ml víz
2 ek olaj a kenéshez

A sziruphoz

1 ek cukor
1 ek méz
3 db narancs
1 db citrom
2 rúd fahéj
5 db szegfűszeg

A lúgosításhoz

1 - 1 ½ l víz
20 g szódabikarbóna

A szóráshoz

1 ek porcukor
1 tk őrölt fahéj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Karácsonyi kerek perec

Kerek perec kimondjuk, ez a sztori egy kerek egész. Karácsonyi mákos, citrusos, fahéjas ízek, ráadásul egy perecben.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

10
darabhoz
+

A tésztához

20 g egész mák
400 g liszt
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj
1 nagy csipet só
140 ml tej
3 csomag vaníliás cukor
7 g porélesztő
50 g vaj
2 ek mogyoróolaj vagy bármilyen, amit szerettek
130 ml víz
2 ek olaj a kenéshez

A sziruphoz

1 ek cukor
1 ek méz
3 db narancs
1 db citrom
2 rúd fahéj
5 db szegfűszeg

A lúgosításhoz

1 - 1 ½ l víz
20 g szódabikarbóna

A szóráshoz

1 ek porcukor
1 tk őrölt fahéj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A kerek perec elkészítéséhez a mákot, a lisztet, a fűszereket és a sót, valamint a sziruphoz való citrom és egy narancs héját lereszelve összekeverjük. A tejet a vaníliás cukorral langyosra melegítjük, az élesztőt ezután belemorzsoljuk, és hagyjuk egy kicsit felfutni. A vajat szintén langyosra melegítjük, összekeverjük az olajjal és a vízzel, és az élesztős tejjel egyszerre a liszthez adjuk, majd robotgépben alaposan kidagasztjuk. Ezután lefedve egy órán át kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ez mérésem szerint darabonként 82,5 grammra rúgott. Ezután a kis tésztadarabokat virgoljuk, és pár perces pihentetés után 50-60 centi hosszú rudakat sodrunk belőle, majd ezt elfelezzük, dupla fonással megformázzuk, a két végét önmagába visszahajtjuk, majd egy kevés olajjal lekenegetve, letakarva újabb fél órán át kelesztjük.

A cukrot, a mézet és a citrusok levét egy gyorsforralóba tesszük, és a fűszerekkel együtt sűrű szirup állagúra forraljuk. 

1-1,5 l vizet teszünk fel forrni, forrás után belekeverjük a szódabikarbónát, és éppencsak gyöngyöző forrásra visszavesszük. A formázott, megkelt kis pereceket arccal lefelé 30 másodpercre a vízbe mártjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedve, az aljára visszafordítva, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Nekünk 2 db tepsin fért el kényelmesen, ez a sütő méretén múlik. 

A kis pereceket 190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük, majd még melegen megkenjük a narancsos sziruppal. Ha kicsit kihűlt, fahéjjal elkevert porcukorral megszórjuk.

Karácsonyi kerek perec
Karácsonyi kerek perec

Ha tetszett a karácsonyi kerek perec receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások