Hozzávalók
A tésztához
- 20 g egész mák
- 400 g liszt
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 nagy csipet só
- 140 ml tej
- 3 csomag vaníliás cukor
- 7 g porélesztő
- 50 g vaj
- 2 ek mogyoróolaj vagy bármilyen, amit szerettek
- 130 ml víz
- 2 ek olaj a kenéshez
A sziruphoz
- 1 ek cukor
- 1 ek méz
- 3 db narancs
- 1 db citrom
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
A lúgosításhoz
- 1 - 1 ½ l víz
- 20 g szódabikarbóna
A szóráshoz
- 1 ek porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
Karácsonyi kerek perec
Hozzávalók
A tésztához
- 20 g egész mák
- 400 g liszt
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 nagy csipet só
- 140 ml tej
- 3 csomag vaníliás cukor
- 7 g porélesztő
- 50 g vaj
- 2 ek mogyoróolaj vagy bármilyen, amit szerettek
- 130 ml víz
- 2 ek olaj a kenéshez
A sziruphoz
- 1 ek cukor
- 1 ek méz
- 3 db narancs
- 1 db citrom
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
A lúgosításhoz
- 1 - 1 ½ l víz
- 20 g szódabikarbóna
A szóráshoz
- 1 ek porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
A kerek perec elkészítéséhez a mákot, a lisztet, a fűszereket és a sót, valamint a sziruphoz való citrom és egy narancs héját lereszelve összekeverjük. A tejet a vaníliás cukorral langyosra melegítjük, az élesztőt ezután belemorzsoljuk, és hagyjuk egy kicsit felfutni. A vajat szintén langyosra melegítjük, összekeverjük az olajjal és a vízzel, és az élesztős tejjel egyszerre a liszthez adjuk, majd robotgépben alaposan kidagasztjuk. Ezután lefedve egy órán át kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ez mérésem szerint darabonként 82,5 grammra rúgott. Ezután a kis tésztadarabokat virgoljuk, és pár perces pihentetés után 50-60 centi hosszú rudakat sodrunk belőle, majd ezt elfelezzük, dupla fonással megformázzuk, a két végét önmagába visszahajtjuk, majd egy kevés olajjal lekenegetve, letakarva újabb fél órán át kelesztjük.
A cukrot, a mézet és a citrusok levét egy gyorsforralóba tesszük, és a fűszerekkel együtt sűrű szirup állagúra forraljuk.
1-1,5 l vizet teszünk fel forrni, forrás után belekeverjük a szódabikarbónát, és éppencsak gyöngyöző forrásra visszavesszük. A formázott, megkelt kis pereceket arccal lefelé 30 másodpercre a vízbe mártjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedve, az aljára visszafordítva, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Nekünk 2 db tepsin fért el kényelmesen, ez a sütő méretén múlik.
A kis pereceket 190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük, majd még melegen megkenjük a narancsos sziruppal. Ha kicsit kihűlt, fahéjjal elkevert porcukorral megszórjuk.
Ha tetszett a karácsonyi kerek perec receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!