Hozzávalók
A tésztához
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 1 tk cukor
- 500 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 250 g vaj
- 4 db tojássárgája
A töltelékhez
- 400 g darált mák
- 200 g cukor
- 24 g vaníliás cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja és leve
- 600 g áfonya- vagy meggylekvár
A mázhoz
- 100 ml víz
- 200 g cukor
- 100 g kakaópor
- 60 g csokoládé
- 50 g vaj
Áfonyás-mákos zserbó
Hozzávalók
A tésztához
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 1 tk cukor
- 500 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 250 g vaj
- 4 db tojássárgája
A töltelékhez
- 400 g darált mák
- 200 g cukor
- 24 g vaníliás cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja és leve
- 600 g áfonya- vagy meggylekvár
A mázhoz
- 100 ml víz
- 200 g cukor
- 100 g kakaópor
- 60 g csokoládé
- 50 g vaj
A tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, és hagyjuk felfutni. A lisztet és a sót összekeverjük, majd az olvasztott vajjal és a tojással elkevert élesztős tejet is hozzáadjuk. Jól kidagasztjuk, 5 egyenlő részre osztjuk, majd a részeket egyesével fóliázva fél órát kelni hagyjuk.
A töltelékhez a darált mákot és a kétféle cukrot összekeverjük a fahéjjal és a citrushéjakkal. A lekvárt kikeverjük a citrom levével, és ha darabos lenne, összezúzzuk egy aprítóban vagy botmixerrel. A száraz és a lekváros részt összekeverjük.
A kelt tésztákat egyesével akkorára nyújtjuk, mint a tepsink. A tepsi alját sütőpapírral borítjuk, majd rétegezzük a süteményt. Először egy kinyújtott lapot fektetünk a tepsibe, azt megkenjük a töltelék negyedével, amire egy következő kinyújtott lapot fektetünk, és ezt ismételjük, amíg végül tésztalappal zárjuk a süteményt. Egy villával vagy tűvel az aljáig megszurkáljuk, hogy nehogy túlságosan megnőjenek tésztarétegek, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30-35 percre, majd kivesszük, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt lekennénk a tetejét.
A mázhoz a vizet és cukrot összeforraljuk, majd beleszórjuk a kakaóport, és ha egyneművé olvadt, beletesszük a csokit és vajat is. Az egészet felolvasztjuk, és ráöntjük a zserbó tetejére, majd hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Úgy az igazi, ha áll egy éjszakát a hűtőben, hogy kellően szaftos legyen.
Ha tetszett az áfonyás-mákos zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!