Hozzávalók
- 300 g bőrös fogasfilé (2 szelet)
- só
- 30 ml olaj
- 20 g vaj
- 1 db citrom
A mártáshoz
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 ml olaj
- 100 ml fehérbor
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors
- 1 csokor kapor
- 1 kis csokor petrezselyem
- 150 - 200 g garnéla vagy koktélrák
- 1 ek keményítő
- 100 g csiperke
A rizshez
- 150 g hosszú szemű rizs
- 1 l víz
- 1 ek só
Fogas kárpáti módra
Hozzávalók
- 300 g bőrös fogasfilé (2 szelet)
- só
- 30 ml olaj
- 20 g vaj
- 1 db citrom
A mártáshoz
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 ml olaj
- 100 ml fehérbor
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors
- 1 csokor kapor
- 1 kis csokor petrezselyem
- 150 - 200 g garnéla vagy koktélrák
- 1 ek keményítő
- 100 g csiperke
A rizshez
- 150 g hosszú szemű rizs
- 1 l víz
- 1 ek só
A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát félfőre vágjuk, lepirítjuk az olajon, majd felöntjük fehérborral, és a felére forraljuk. Ezután beleöntjük a tejszínt, és sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kicsit összevágott zöldfűszereket, majd az egészet addig turmixoljuk, amíg mentazöld színű mártást kapunk.
Egy serpenyőben lepirítjuk a garnélát, amit utána sózunk és borsozunk, majd a mártásba keverjük. Ha hígnak találjuk a mártást, egy evőkanálnyi keményítőt 20 ml vízzel összekeverünk, majd a mártáshoz adjuk, és 2-3 percig forraljuk.
Egy lábasban vizet forralunk a sóval, majd beleszórjuk a rizst, és kb. 12-14 perc múlva átszűrjük, és olajjal átkeverve melegen tartjuk.
Egy serpenyőt hevítünk, majd a halszeleteket alapos leszárítás után megsózzuk, és az olajon először a sima felüket pirítjuk aranybarnára, majd a bőröset is, végül a bőrös felükkel felfelé rádobjuk a vajat, amit habzáskor kanállal a filékre locsolgatunk. Ettől szaftosabb lesz és biztosan átsül a hal.
A gombát felszeleteljük, és a forró serpenyőben megpirítjuk a hal után, majd az egészet tálalhatjuk is.
Ha tetszett a fogas kárpáti módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!