Hozzávalók
A kuszkuszhoz
- ½ szál sárgarépa (kb. 100 g)
- 2 ek olívaolaj
- 1 szál szárzeller
- 1 fej hagyma (kb. 150 g)
- 1 db paradicsom (kb. 140 g)
- 1 ág rozmaring (vagy 1 csipet szárított)
- 1 csokor petrezselyem
- kb. 200 g kuszkusz
- 300 ml alaplé
- só, bors
- 1 db citrom héja
- ½ db citrom leve
A kacsamellhez
- 2 db kacsamell
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió reszelve
- 2 tk olaj
- 1 marék natúr földimogyoró (kb. 60 g)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek méz
- 30 ml fehérbor
- 2 cm gyömbér
- 150 ml alaplé
- 3 db mandarin leve
- 1 tk keményítő
- ½ db citrom leve
A tálaláshoz
- 4 - 5 szál petrezselyemzöld
- 1 db mandarin héja
Hozzávalók
A kuszkuszhoz
- ½ szál sárgarépa (kb. 100 g)
- 2 ek olívaolaj
- 1 szál szárzeller
- 1 fej hagyma (kb. 150 g)
- 1 db paradicsom (kb. 140 g)
- 1 ág rozmaring (vagy 1 csipet szárított)
- 1 csokor petrezselyem
- kb. 200 g kuszkusz
- 300 ml alaplé
- só, bors
- 1 db citrom héja
- ½ db citrom leve
A kacsamellhez
- 2 db kacsamell
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió reszelve
- 2 tk olaj
- 1 marék natúr földimogyoró (kb. 60 g)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek méz
- 30 ml fehérbor
- 2 cm gyömbér
- 150 ml alaplé
- 3 db mandarin leve
- 1 tk keményítő
- ½ db citrom leve
A tálaláshoz
- 4 - 5 szál petrezselyemzöld
- 1 db mandarin héja
A mandarinos kacsamell kuszkusszal egy fancy, de egyszerű kaja. Először a köret elkészítéséhez látunk hozzá: a sárgarépát egy zöldséghámozóval felcsíkozzuk, majd a hosszú csíkokat merőlegesen kis csíkokra vágjuk. Egy lábasba öntjük az olívaolajat, és felforrósítjuk közepes lángon, majd rászórjuk a répacsíkokat.
Amíg pirul, az angolzellert is felcsíkozzuk, majd merőlegesen kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és a répára szórjuk. Jöhet rá a felkockázott hagyma, és az egészet megdinszteljük. Közben a paradicsomot cikkekre vágjuk, a kés lapját a deszka felé nyomva leszedjük a cikkek héját, a húsát pedig felkockázzuk, és az alapra dobjuk. Ízesítjük aprított rozmaringgal és petrezselyemmel, rászórjuk a kuszkuszt, és felöntjük az alaplével. Megsózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a felének a levét. Felforraljuk, ennyi idő alatt a kuszkusz el is készül, úgyhogy lefedjük, és félretesszük.
A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót. Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, belelocsoljuk az olajat, és a kacsát a bőrös oldalával lefelé elkezdjük pirítani. Kb. 5 perc után megfordítjuk, ennyi idő alatt a bőréből kisül a zsír, és ropogósra pirul. Minden oldalát lekérgesítjük, majd átdobjuk egy tepsire, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
A visszamaradt zsíron lepirítjuk a földimogyorót. Ráöntjük a szójaszószt, a mézet, a fehérbort, belereszeljük a gyömbért, felöntjük az alaplével, és az egészet kicsit visszaforraljuk. A mandarin levében elkeverjük a keményítőt, és a mártásalaphoz adjuk. A kacsát kivesszük a sütőből, az alatta képződött szaftot is a mártáshoz öntjük, és krémesre forraljuk. Borsozzuk, belefacsarunk egy kis citromlevet, és tálalhatunk is.
Tálalás:
A kuszkuszt tányérra szedjük, rádobjuk a pihentetett, felszeletelt kacsamellet, meglocsoljuk a mogyorós mártással, végül aprított petrezselyemmel és reszelt mandarinhéjjal megszórva szervírozzuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Ha tetszett a mandarinos kacsamell receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!