Hirdetés
Green Kitchen

Hozzávalók

2
főre
+

A karfiolos krumplipüréhez

300 g krumpli
½ fej karfiol
só, fehér bors
1 csipet szerecsendió
250 ml tej
100 g vaj

A karfiolropogóshoz

½ fej karfiol
só, bors
1 csipet kakukkfű
1 csipet rozmaring
1 - 2 ek olívaolaj

A kacsamellhez

400 - 500 g kacsamell
só, bors

A narancsos mártáshoz

1 ½ db narancs
40 ml narancslikőr
1 csipet rozmaring
1 csipet kakukkfű
bors
1 csipet szerecsendió
1 nagy csipet barna cukor
½ csomag orangina (5 g)
30 - 40 g vaj
5 ml szójaszósz
1 mk keményítő
1 ek hideg víz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zé-féle sült kacsamell karfiolos krumplipürével

Igazi karácsonyváró, frankó kaja, amit az extrán narancsos mártás és a karfiol tesz teljessé. Szerintem próbáld ki te is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
48
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A karfiolos krumplipüréhez

300 g krumpli
½ fej karfiol
só, fehér bors
1 csipet szerecsendió
250 ml tej
100 g vaj

A karfiolropogóshoz

½ fej karfiol
só, bors
1 csipet kakukkfű
1 csipet rozmaring
1 - 2 ek olívaolaj

A kacsamellhez

400 - 500 g kacsamell
só, bors

A narancsos mártáshoz

1 ½ db narancs
40 ml narancslikőr
1 csipet rozmaring
1 csipet kakukkfű
bors
1 csipet szerecsendió
1 nagy csipet barna cukor
½ csomag orangina (5 g)
30 - 40 g vaj
5 ml szójaszósz
1 mk keményítő
1 ek hideg víz
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A krumplit felkockázzuk, majd sós, forró vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük, és még melegen egy krumplinyomón áttörjük egy tálba. Egy egész fej karfiolt rózsáira szedünk, és a fél fejet a krumpli főzővizében feltesszük főni (a másik feléből a karfiolropogóst fogjuk készíteni).

A krumplipüréhez egy lábasban megmelegítjük a tejet. Az áttört krumplit sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük, fokozatosan felöntjük a tejjel, majd apránként hozzáadagolunk 50 g hideg vajat.

A karfiolropogóshoz a karfiol másik felét apró rózsákra szedjük, sütőpapírral borított tepsire halmozzuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk kakukkfűvel, rozmaringgal és olívaolajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Közben a főtt karfiolt leszűrjük, beledobjuk a turmixgépbe, hozzáadunk 50 g kockára vágott vajat, sózzuk, fehér borsozzuk, és krémesre zúzzuk. A krumplipüréhez adjuk, összeforgatjuk, és meg is vagyunk vele.

Közben a karfiolropogós is elkészül, amit kiveszünk a sütőből.

A kacsamellet megtisztítjuk, beirdaljuk a bőrét, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és egy hideg serpenyőben, a bőrös felével lefelé lassú tűzön, kis lángon kisütjük a zsírt a bőréből. Ettől lesz jó ropogós. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd átrakjuk a karfiolnál használt tepsire, és 13-16 percre a 180 fokos sütőbe tesszük.

A narancsmártáshoz egy narancs héját körben levágjuk, majd a cikkek mentén kifilézzük. A visszamaradt kacsazsír negyedét a serpenyőben hagyjuk, felforrósítjuk, és karamellizáljuk rajta a narancsot. Meglocsoljuk egy kevés narancslikőrrel, amit elpárologtatunk róla. Kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal, szerecsendióval és barna cukorral fűszerezzük, beleszórjuk az oranginát, beledobjuk a vajkockákat, meglocsoljuk néhány csepp szójaszósszal, és összeforraljuk. Egy kis hideg vízben elkevert keményítővel sűrítjük, végül még egy fél narancs levével ízesítjük.

A közben elkészült kacsamellet 4-5 percig pihentetjük, majd vékonyan felszeleteljük. Jöhet a tálalás: a pürét tesszük először a tányérra, amire kanalazunk a narancsmártásból, erre fektetjük a kacsamellet, majd megszórjuk a ropogós karfiollal, némi olívaolajjal, és zöldfűszerrel fejezzük be. Jó étvágyat!

sült kacsamell
Zé-féle sült kacsamell karfiolos krumplipürével

Ha tetszett a sült kacsamell karfiolos krumplipürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások