Hozzávalók
A karfiolos krumplipüréhez
- 300 g krumpli
- ½ fej karfiol
- só, fehér bors
- 1 csipet szerecsendió
- 250 ml tej
- 100 g vaj
A karfiolropogóshoz
- ½ fej karfiol
- só, bors
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet rozmaring
- 1 - 2 ek olívaolaj
A kacsamellhez
- 400 - 500 g kacsamell
- só, bors
A narancsos mártáshoz
- 1 ½ db narancs
- 40 ml narancslikőr
- 1 csipet rozmaring
- 1 csipet kakukkfű
- bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 nagy csipet barna cukor
- ½ csomag orangina (5 g)
- 30 - 40 g vaj
- 5 ml szójaszósz
- 1 mk keményítő
- 1 ek hideg víz
Hozzávalók
A karfiolos krumplipüréhez
- 300 g krumpli
- ½ fej karfiol
- só, fehér bors
- 1 csipet szerecsendió
- 250 ml tej
- 100 g vaj
A karfiolropogóshoz
- ½ fej karfiol
- só, bors
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet rozmaring
- 1 - 2 ek olívaolaj
A kacsamellhez
- 400 - 500 g kacsamell
- só, bors
A narancsos mártáshoz
- 1 ½ db narancs
- 40 ml narancslikőr
- 1 csipet rozmaring
- 1 csipet kakukkfű
- bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 nagy csipet barna cukor
- ½ csomag orangina (5 g)
- 30 - 40 g vaj
- 5 ml szójaszósz
- 1 mk keményítő
- 1 ek hideg víz
A krumplit felkockázzuk, majd sós, forró vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük, és még melegen egy krumplinyomón áttörjük egy tálba. Egy egész fej karfiolt rózsáira szedünk, és a fél fejet a krumpli főzővizében feltesszük főni (a másik feléből a karfiolropogóst fogjuk készíteni).
A krumplipüréhez egy lábasban megmelegítjük a tejet. Az áttört krumplit sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük, fokozatosan felöntjük a tejjel, majd apránként hozzáadagolunk 50 g hideg vajat.
A karfiolropogóshoz a karfiol másik felét apró rózsákra szedjük, sütőpapírral borított tepsire halmozzuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk kakukkfűvel, rozmaringgal és olívaolajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Közben a főtt karfiolt leszűrjük, beledobjuk a turmixgépbe, hozzáadunk 50 g kockára vágott vajat, sózzuk, fehér borsozzuk, és krémesre zúzzuk. A krumplipüréhez adjuk, összeforgatjuk, és meg is vagyunk vele.
Közben a karfiolropogós is elkészül, amit kiveszünk a sütőből.
A kacsamellet megtisztítjuk, beirdaljuk a bőrét, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és egy hideg serpenyőben, a bőrös felével lefelé lassú tűzön, kis lángon kisütjük a zsírt a bőréből. Ettől lesz jó ropogós. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd átrakjuk a karfiolnál használt tepsire, és 13-16 percre a 180 fokos sütőbe tesszük.
A narancsmártáshoz egy narancs héját körben levágjuk, majd a cikkek mentén kifilézzük. A visszamaradt kacsazsír negyedét a serpenyőben hagyjuk, felforrósítjuk, és karamellizáljuk rajta a narancsot. Meglocsoljuk egy kevés narancslikőrrel, amit elpárologtatunk róla. Kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal, szerecsendióval és barna cukorral fűszerezzük, beleszórjuk az oranginát, beledobjuk a vajkockákat, meglocsoljuk néhány csepp szójaszósszal, és összeforraljuk. Egy kis hideg vízben elkevert keményítővel sűrítjük, végül még egy fél narancs levével ízesítjük.
A közben elkészült kacsamellet 4-5 percig pihentetjük, majd vékonyan felszeleteljük. Jöhet a tálalás: a pürét tesszük először a tányérra, amire kanalazunk a narancsmártásból, erre fektetjük a kacsamellet, majd megszórjuk a ropogós karfiollal, némi olívaolajjal, és zöldfűszerrel fejezzük be. Jó étvágyat!
Ha tetszett a sült kacsamell karfiolos krumplipürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!