Az első és legfontosabb: az általános szakácskés
Avatott kezek a szakácskéssel mindent el tudnak végezni, de biztonsági és praktikai okokból az alábbiakhoz ajánljuk: az éles kés jó zöldség- és hússzeleteléshez, fűszeraprításhoz, de a fokával még diózúzáshoz, csonttöréshez is alkalmas.
Általános szakácskésnél ne sajnáljuk a pénzt a minőségre, ez a kés lesz a legjobb barátunk. Fontos, hogy mindenki olyan hosszúságút és súlyút válasszon, amivel kényelmesen tud dolgozni. Kecses női kezekben egy batár kés nagyon balesetveszélyes, ahogy egy megtermett kézben egy könnyű súlyú késsel is bármikor beüthet a baj.
Érdemes szakboltból választani, ott hasznos tanácsokkal fognak ellátni bennünket. Ha nincs ilyen a közelünkben, hallgassunk a fülünkre és a szemünkre. Egy jó minőségű kés csilingel, ha megkocogtatjuk, és csillogva veri vissza a lámpa fényét. A matt felület nem jó jel.
Ajánlott árkategória: 5000 Ft fölött
Tipp: Érdemes élesen tartani, mert macerás köszörűshöz menni.
A kenyérvágó kés
A nevével ellentétben a hullámos élű kés nem csak a kenyérfélékhez használható. Sült húsok, kicsit bepuhult zöldségek vágásához is nagyon praktikus. Minél sűrűbben fogazott a kés, annál kevésbé fog morzsálódni a kenyér. Az anyag minősége itt kevésbé fontos.
Ajánlott árkategória: 2-3000 Ft
Tipp: Létezik pozitív hullámél, amiben a kiálló fogak nem hegyesek, hanem lekerekítettek, ez azért praktikus, mert kevésbé tép, morzsál.
Az előkészítő/hámozókés
Biztonságosabb egy anyagában vékony és hosszában kezelhető késsel a zöldségeket pucolni. Az előkészítő kés alkalmas a zöldbab végének lecsípésére, a téliszalámi bőrének lehámozására, de a banánt is felkarikázhatjuk vele, vagy a levegőben Fruit Ninját játszhatunk.
Az anyaga nem teljesen mindegy, a pár száz forintos kések kb. fél évig szolgálnak ki, ha mindennap használjuk, de élezni nemigen lehet őket. A legegyszerűbb és legtartósabb megoldás, ha az általános késsel szettben vesszük.
Ajánlott árkategória: szettben kb. 8000 Ft, külön 8-900 Ft
Tipp: Jó karácsonyi ajándék konyhatündéreknek, de vigyázz, mert a babona szerint az ajándékba adott kés elvágja a barátságot és a szerelmet is. 🙂 (A hiedelem úgy tartja, ilyenkor pénzt kell adni cserébe.)
Filézőkés
Ha nincs jó hentesünk vagy nagyon profik szeretnénk lenni, akkor bizony szükségünk van filézőkésre. A kés anyaga nagyon fontos, flexibilisre van szükség, hogy a hús könnyen leválasztható legyen a csontról. Emellett keskenynek, nagyon hegyesnek kell lennie, hogy a legkisebb porcok között is hatékonyan tudjunk vele dolgozni.
Ajánlott árkategória: 4-5000 Ft
Tipp: kezdőként mindenféle képpen kézvédővel ellátott kést válasszunk, nehogy lecsusszos a nyélről a kezünk, csúnya hegeket hagyva.
A peeler
Ha minimálisra csökkentenénk a tisztítási veszteséget, akkor egy vékonyan hámozó peeler lesz a legjobb barátunk. Nagyon hasznos akkor is, ha mi vagyunk otthon a bartender, és a citrushéjakkal szeretnénk illatosítani a cosmónkat. A narancs héja alatti fehér rész ugyanis (fancyn albedo) csak megkeseríti az italunkat.
Így tartsuk élesen a késeket!
Az olcsóbb kések legjobb barátja a késélező (a húzogatós fajta), amiben a legpraktikusabb az, hogy nem kell a dőlésszögekkel foglalkozni, viszont óriási hibája, hogy megeszi a késeket, azaz túlságosan sokat forgácsol le belőlük.
Ha rászántunk magunkat, hogy 5-10 ezer forintot költsünk el egy késre, érdemes beruházni egy fenőacélra is. Nemcsak látványos, ahogy használjuk, de élesen tartja a késeket, így ritkán kell majd köszörűshöz járnunk. A YouTube-on rengeteg profi késélezős videó van, érdemes megnézni őket, de alapvető szabály, hogy minél vastagabb a kés, annál nagyobb szögben kell húzni a fenőacélon, hogy tartós legyen az él.
A hangok segítenek. Ha a húzásnál tompa fém hangját halljuk, nem a kés élével érintkezik az acél, tehát a művelet teljesen értelmetlen. Ha kardvívásszerű csengő, magas hangja van, tökéletes, amit csinálunk.
Az első alkalmakkor jobb, ha nem áll közel senki! Mindenképpen széles kézvédővel (lehetőleg műanyag, mert az kevésbé csorbítja a kés élét, ha véletlen belevágnál) rendelkező fenőacélt válasszunk.
A kerámia fenőköveknek is sok ezer éves hagyományai vannak, de a tökéletes eredményhez magas széntartalmú és karbantartott késre van szükség, különben az ember beleőszül, mire megélezi és vág vele.
Ha egyik eszköz sem található meg otthon, egy kerámiatányér alja is tökéletes eszköz az élezésre. Csak utána mossuk el alaposan, mert csúnyán le fog rakódni rá a leforgácsolódó fémpor.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a rizsfőzési praktikáinkat. Nézzétek meg legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!