Bébi kókuszgolyó

Hozzávalók

10 - 12
darabhoz
+
10 db magozott datolya
200 ml forró víz
100 g zabpehely (apró szemű)
1 ek olvasztott vaj
1 ek kakaópor
1 ek tej
10 - 12 db friss, magozott meggy/cseresznye
3 ek kókuszreszelék
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Bébi kókuszgolyó

A hazai klasszikus, ami minden gyerekzsúr alapkelléke, most bemutatkozik hozzáadottcukor-mentes, természetesen édes és rostdús, gyerekbarát verzióban!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

10 - 12
darabhoz
+
10 db magozott datolya
200 ml forró víz
100 g zabpehely (apró szemű)
1 ek olvasztott vaj
1 ek kakaópor
1 ek tej
10 - 12 db friss, magozott meggy/cseresznye
3 ek kókuszreszelék
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A kókuszgolyó mindenkinek jár és nem kivétel ez alól a bébi korosztály sem!

Nagyjából 1 órával azelőtt, hogy elkezdenénk elkészíteni az ételt, beáztatjuk a magozott datolyát: vizet forralunk, és felöntjük vele. Állni hagyjuk, amíg megpuhul – legalább egy órát, de így lehet hagyni egész éjszakára. Amikor már puha, leöntjük róla a folyadékot, de nem öntjük ki, ebből 2-3 evőkanállal a puha datolya mellé rakunk, és ezzel együtt turmixoljuk le. Pürés állagot kell elérnünk.

A datolyapépet a zabpehelyre öntjük, jól elkeverjük, majd hozzákeverjük a vajat, a kakaóport és a tejet, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl kemény a massza, tehetünk bele még egy kevés tejet. Akkor jó, amikor jól formázható. 

Formázás

A kezünkbe veszünk egy kis adagot, kilapítjuk, a közepére meggy- vagy cseresznyeszemet teszünk, és ezzel együtt gombóccá formázzuk. A gombóc lehet kisebb (éppen akkora, hogy elfedje a massza a meggy- vagy cseresznyeszemet), vagy picit nagyobb, ahogyan szeretnénk. 

Amikor készen vannak a gombócok, kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Jól lehűtjük (kb. 1 óra), és tálaljuk a gyerkőcnek. 

  • Előkészítési idő: 70 perc 
  • Főzési idő: 20 perc 
  • Összesen: 90 perc
Bébi kókuszgolyó

TIPP: Nem muszáj tejet használni, lehet helyettesíteni natúr lekvárral is (pl. barack). A kakaópor mennyiségét is csökkenthetjük, ha székrekedésre hajlamos a gyermek. 

Vasban dús lesz a finomság, ha nem sima zabpelyhet használunk, hanem vassal dúsított gabonakását, esetleg vassal dúsított babakekszet porrá őrölve. 

Ajánlott életkor: Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, a fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ezeket is nézd meg:

Bébi bundás kenyér joghurtos mártogatóssal

Banános kókuszkeksz

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?