A strand, a part, a nyaralás nagyszerű módja annak, hogy a kisgyermek tapasztaljon. Megtanulja, milyen a homok, a hűvös víz érintése, a sár, a napsütés melege, a naptej illata és a finom ételek íze, ami leginkább ehhez a helyzethez kötődik.
Egy kis előzetes tervezéssel mindez működni fog, így gördülékeny lesz mindenki számára a strandolás.
GONDOLKOZZUNK ELŐRE!
- Tervezzük meg, hogy hová megyünk, és ott milyen büfé vagy étterem van. A legtöbb étlap megtalálható a neten, de ha nem, telefonáljunk, és érdeklődjünk. Szuper, ha olyan egységet választunk alapból, ahol minőségi alapanyagokat használnak, és bízhatunk a helyben. Ha olyan a strand, ahol nincs étel, csomagolnunk kell magunknak és a kicsinek is. Érdemes azonban ebben az esetben is keresni a közelben olyan helyet, ami mindenkinek megfelel, hogy ne kelljen főzéssel indítani a kikapcsolódást.
- Az a biztos, ha friss gyümölcsöt és zöldséget viszünk magunkkal. Persze evésre készen, ne kelljen ott bajlódni a mosással, vágással, magozással. Egy egyszerű hekk is gyerekbaráttá tehető friss zöldséggel, minőségi körettel.
- Ha kevés a köretválaszték (pl. kenyér és sült krumpli), álljunk meg egy jobb pékségben, és vigyünk magunkkal friss, teljes kiőrlésű kiflit, vagy készítsünk otthon pitát, tortillát! Ez végtelen módon variálható a strandkajákkal, mehet mellé vagy bele hal, husi, szósz, zöldségek, kukorica.
- Ha a baba tápszert eszik, mérjük ki előre, és vigyük a megfelelő felszerelést!
ELSŐ A BIZTONSÁG
Az élelmiszerbiztonság kulcsfontosságú. Meleg van, a hűtőtáska kapacitása és hatékonysága véges. A babák vagy kisgyermekek ráadásul könnyebben kapnak ételmérgezést, fertőzést, illetve komplikáltabb a gyógyulásuk is a kiszáradás (hányás/hasmenés) veszélye miatt.
- A hűtőtáskát ne pakoljuk túl, és tegyünk bele sok fagyasztott vizet (kiengedve hazafelé is jól fog jönni), jégakkut!
- Majonézes finomságot, túrót, joghurtot, sajtot vagy tojásos ételt ne nagyon csomagoljunk, ahogy húst se! A legtöbb strandon beszerezhetjük ezeket, amelyek órákig állva, hűtés nélkül viszont gondot okozhatnak. Éppen ezért olyan helyen, ahol ezek hűtés nélkül (sokszor a napon) állnak, ne vásároljunk!
- Kézfertőtlenítő mindenképp legyen nálunk, a kicsi kezeit is törölgessük vele evés előtt, után! Szappan sem árt, sajnos sok mosdóban nincs vagy kifogyott.
JÓ ESZKÖZÖK
A csomagoláshoz jól záródó edényekre van szükségünk, amelyek jól moshatóak. Vásároljunk belőle többféle méretet, hiszen olajbogyóból nem kell fél kilót vinni, csak pár szemet. Villa, kanál, kés is legyen nálunk, és persze törlőkendők. (Itt jegyezném meg, hogy a gyerkőc szája körül a bőrt ne popsitörlővel törölgessük, undort válthat ki!)
HIDRATÁLÁS
Friss gyümi és víz legyen nálunk, utóbbi mindig rászámolva. A folyadékbevitelre a melegben a kicsiknél különösen ügyelni kell, és jó, ha ez nem cukros üdítő vagy gyümölcslé, hanem friss, hűvös víz. A nagyobb gyerkőcöknek mehet a palackba gyümi, menta, citrus is. Az anyatejes babáknál a gyakori szoptatás különösen fontos a melegben!
OKOSAN A BÜFÉBEN
Az a biztos, ha tényleg előre megnézitek, mi az, ami opció a kicsiknek az étlapról. A legtöbb helyen segíteni fognak, ha tudják, hogy babáról van szó, és kicsit módosítani kell az ételt (pl. babánál pürésíteni a levest). Én nem javaslom, hogy a gyerkőc a bolti bébiételt kapja, főleg ha már ügyesen eszik darabos ételt.
Ha a baba eszik darabos ételt, kell, hogy legyen nálunk megfelelő tányér számára. Ez nem biztos, hogy az étteremben/büfében elérhető.
Az étteremből kaphat:
- hekket, halat (szálkákat jól nézzük át, és menjen mellé zöldség és szénhidrátforrás),
- csöves kukoricát (1 éves kor felett pici sóval),
- halászlevet (levét, ha nem csípős),
- pitát, focacciát,
- fagyit (van olyan hely, ahol egészségesebb verziót árulnak, de szerintem 1 éves kor felett belefér a sima fagyi is, 1 éves kor alatt tölcsér nélkül, inkább kehelyben, kanállal),
- sült krumplit (1 éves kor felett, menjen mellé kovi ubi vagy valamilyen zöldség, hiszen ez zsírdús, nehezebben emészthető önmagában),
- kovászos ubit, csemege ubit (felvágva, 1 éves kor alatt finger foodként),
- rizst (külön jó, ha ez nem nagyüzemi rizs, hanem basmati/jázmin),
- natúr, kicsit fűszeres és jól átsült húst,
- tésztákat (1 éves kor alatt kevés, egynemű szósszal),
- margherita pizzát (1 éves kor alatt is, finger food formára vágva).
RECEPTAJÁNLÓ:
Nem ajánlott:
- salátalevelek (2 éves kor alatt a leveleket nem tudják biztonsággal rágni),
- lángos (1 éves kor alatt, túl zsíros, nehezen emészthető a kicsiknek, és nem olyan jó a tápanyagösszetétele, de 1 éves kortól belefér),
- át nem sült húsok, halak (steak, tatár, stb.),
- félkész, fagyasztott és kisütött ételek (nem túl minőségi általában, és lehetőség van frisset is enni a legtöbb helyen (pl. sajttal töltött félkész pulykamell helyett a frissen sütött hal ezerszer jobb választás).
Természetesen a tisztaságra nagyon figyeljünk!
Fontos, hogy a kicsi napirendjét ne nagyon borítsuk fel, biztosítsunk időt a pihenésnek, a nyugalomnak is! A babakocsit soha ne takarjuk le semmivel, amíg a kicsi alszik, hiszen megrekedhet a meleg a vékony textilpelus alatt is, és a gyermek akár hőgutát is kaphat.
Utazáskor erre a kocsiban is figyeljünk, melegben különösen ne hagyjuk magára a gyereket az autóban, akkor sem, ha alszik! A kocsiban árnyékban is eszméletlen meleg lehet, pár perc is elég lehet a bajhoz.
A figyelmünk a parton se lankadjon, a szülőknek a strandolás inkább a maximális figyelemről szól, hiszen a víz az úr.. Sajnos könnyen jön a baj, ne hagyjuk egy pillanatra sem egyedül a gyermeket, akkor sem, ha már tud úszni!
Odafigyeléssel és kis rákészüléssel a strandolás nagy élmény minden életkorban, bátran vágjunk bele!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!