Egészségesek-e a növényi italok a babáknak, kisgyerekeknek?

Egészségesek-e a növényi italok a babáknak, kisgyerekeknek?

Hirdetés
Szakemberként tudom, hogy az egészség szempontjából ugyanolyan fontos, hogy a kisgyermekek mit isznak, mint az, hogy mit esznek. Az utóbbi években hazánkban is robbanásszerű érdeklődés mutatkozott a növényi italok, régebbi - nem helyes - elnevezésük szerint növényi tejek iránt. Sok szülő adja őket gyermekének abban a tévhitben, hogy ugyanolyan tápanyagdúsak, mint az állati tejek. Sajnos nem ez a helyzet.
Hirdetés

Tej vagy nem tej?

Hazánkban is szabályozzák, hogy milyen termékre lehet ráírni, hogy „tej” (1234/2007/EK rendelet). A növényi tejek nem tartoznak ebbe a kategóriába, nem tejek, kivéve a kókuszból készült tej, vagyis a kókusztej-ital, a többi esetben „növényi ital” a helyes megnevezés. 

Összetételük és tápanyagtartalmuk függ attól az alapanyagtól, amelyből készülnek. Ezek lehetnek gabonák (pl. barna rizs, rizs, tönköly, zab, stb.), hüvelyesek (pl. szója), olajos magvak (pl. mogyoró, kesu, mandula, stb.), valamint kókusz és kender.

A feldolgozás során esetenként pörkölik, majd általában áztatják, turmixolják, és szűrik, melynek során sok rost és fehérje kikerül az italból, illetve tehetnek bele plusz anyagokat: cukrot, ízesítőket, vitaminokat, ásványi anyagokat, állományjavítót, olajokat, stb.

Mi van és mi nincs a növényi italokban?

Akiknek problémájuk van a tehéntejjel (pl. tejfehérje-allergia – nem laktóz okozza!), vagy bármely más megfontolásból nem fogyasztják, azok válasszák a növényi italok közül a tápanyagokkal (pl. D-vitamin, kalcium, B12-vitamin, B2-vitamin) dúsított, cukrozatlan termékeket!

Zsiradék-, szénhidrát-, fehérje- és energiatartalomban van különbség a növény italok között, de ezek sok szempontból nem egyenértékűek a tehéntejjel. Összehasonlító táblázatot ITT találsz.

növényi italok
Fotó: Pexels

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Több szakirodalomban ez a téma az állati eredetű tejet és tejtermékeket sem tartalmazó, vegán étkezésnél kerül említésre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról (2019):

„Ajánlás 45. Az állati eredetű élelmiszereket egyáltalán nem tartalmazó, ún. vegán diéta mind a szoptató anya, mind pedig a csecsemő számára kerülendő. Amennyiben a család a részletes felvilágosítás ellenére ragaszkodik a csecsemő vegán diétájához, akkor az csak megfelelő tervezéssel, szigorú ellenőrzéssel (dietetikus és orvos bevonásával) megengedhető.”

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége „Növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélése” c. állásfoglalásaITT:

„A vegán étrend hosszú távú előnyeinek, illetve kockázatainak megítélésére vonatkozó megbízható kutatási eredmények hiányában a megfelelő tápanyagfelvétel biztosítása érdekében nem javasoljuk az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárásán alapuló étrendeket az iskoláskorúnál fiatalabb gyermekeknek. Olyan esetekben, amikor a csecsemő vagy a kisgyermek a szülő döntése alapján mégis vegán étrendben részesül, az étrend szoros dietetikai monitorozására van szükség a megfelelő tápanyagfelvétel érdekében. Pillanatnyilag kevés adat áll rendelkezésre annak igazolására, hogy a vegán étrend biztonságos a gyermekek és a serdülők számára. Ennélfogva ezen a területen további, jól megtervezett vizsgálatokra van szükség.”

AAP nemzetközi konszenzusnyilatkozat ITT:

„A növénytej népszerűsége egyre növekszik a fogyasztók körében, bár kevesen tudják azt, hogy tápanyagösszetétel szempontjából nem egyeznek a tejjel… A növényi tej nem helyettesítheti az anyatejet vagy a csecsemőtápszert az első életévben sem. Alternatív folyadékok használata ebben az időszakban fehérje- és energiahiánnyal jár, így alultápláltságot és a növekedés romlását okozhatja.” 

„A növényi tej azoknak a gyermekeknek ajánlott, akiknek alternatívákat szükséges adni a tehéntej helyett orvosi vagy speciális étrendi szükségletek miatt. Ezen gyermekek, ha 1-5 éves korban kizárólag növényi eredetű italokat fogyasztanak, gondos figyelmet kell fordítani az étrendre, hogy biztosítva legyenek számukra a megfelelő, kieső tápanyagok. Ebben tanácsot ad a dietetikus. Ha növényi alapú italokra lenne szükség, a szakértői testület javasolja, hogy a kizárólag édesítetlen fajtákat fogyasszák a gyermekek.”

Ezért a szakértői ajánlásban a növényi italok a „nem ajánlott” kategóriába kerültek az 1 év alatti gyermekek esetében, 1-5 éves kor között pedig csak akkor adhatóak, ha orvosilag indokolt, vagy megfelel a speciális étrendi preferenciáknak (szakember felügyelete mellett). 

ESPGHAN 2017 ajánlás:

“A vegán diéta általánosságban ellenjavalt a hozzátáplálás során. Bár a vegán diéta elvben biztosíthatja anya és csecsemője tápanyagszükségletét, amennyiben követik az orvos és dietetikus tanácsát a tápanyagpótlás terén, komoly kockázata van, hogy ezeket a tanácsokat nem tartják be…”

“Ha egy szülő úgy dönt, hogy vegán diétával táplálja a gyermekét, ezt csakis rendszeres orvosi és szakértő dietetikusi kontroll mellett szabad megtennie, és a tápanyagbeviteli tanácsokat meg kell kapnia, illetve követnie kell azokat.

Miért fontosak a tápanyagok az italok szempontjából is?

Rengeteg tápanyag optimális fogyasztása koragyermekkorban extrém fontos a megfelelő fejlődés támogatása miatt. Ilyen az energia, a vas, a fehérje, a cink, a B12-vitamin, a D-vitamin, a kalcium és az omega-3 zsírsavak. 

Sokan azért fordulnak a növényi italokhoz, mert azt gondolják, tehéntejet csak 1 éves kor után lehet adni, és a receptekben szükség van alternatívára. Jó hír: ez nem így van!

A külföldi és hazai ajánlások is megengedőbbek az állati tejekkel, 6 és 12 hós kor között ételkészítéshez adható tehéntej is (max. 100 ml/nap mennyiségben), méghozzá a zsírdúsabb verzióból! Ezzel a mennyiséggel már lehet sütni, főzni. Ez természetesen a baba adagjára vonatkozik, és 1 éves kor alatt (is) az anyatej tökéletes és fontos tápanyagforrása a babának, ennek hiányában a tápszer. Palacsintát azonban inkább tehéntejjel ajánlok készíteni, a baba úgysem fog sokat enni belőle, belefér a mennyiségbe. A teljes tehéntej fő italként 1 éves kortól kínálható, előtte ebben a formában semmiképp. A tejtermékek (pl. sajt, joghurt, túró) 1 éves kor előtt is kínálhatók a babának napi 2-3 adagban.

Miért nem jók a növényi italok a kicsiknek?

A tápanyagtartalmuk és azok felszívódása miatt. Ez a rendszeres fogyasztásra értendő, nem arra, ha a baba kérne egy zabtejjel készült muffint, mert attól semmi baja sem lesz. Mindennap azonban egészséges babának nem szükséges ez az alternatíva. Ha muszáj valamiért a növényi italokat kínálni, akkor dúsított legyen, ne házi verzió, mert bár olcsóbb, a plusz kalcium és B12-vitamin nem kerül bele. 

növényi italok
Fotó: FreePik

Az állati tejfehérjét nem fogyasztó kisgyermekeknél minden étkezéskor ajánlott egy adag kalciummal dúsított finomság, hogy az igényük teljesüljön (D-vitaminnal is dúsítva, ez segíti a kalcium felszívódását, 1-3 éves kor között kb. 700 mg kalcium szükséges). Ide tartoznak a kalciumos növényi italok, növényi sajtok, kalciumos narancslé, mandula, szójatej, dúsított gabonafélék, stb. Ha valamiért ez nem lehetséges, a kalciumpótlásban segítjük a szülőket készítmények ajánlásával. 

A fehérje és a B12-vitamin pótlása is fontos, hiszen ha kiesik egy tápanyagforrás, azt valamivel pótolni kell, különösen az élet első éveiben. Ez sajnos nem túl könnyű, például az alga inaktív B12-forrás, így erre alkalmatlan. 

Az ajánlások, állásfoglalások nem egységesek abban, hogy a növényi italok mikortól kínálhatók rendszeresen a kicsiknek: 1 vagy 2 éves kortól. Ez a cukrozatlan, kalciummal dúsított változatokra igaz, és abban az esetben, ha ez az étrend része, de a gyermek nem allergiás vagy alternatív táplálkozású, más forrásból hozzájut a kalciumhoz, fehérjékhez, B12-vitaminhoz. Ha vegán, vagy tejallergiás a gyermek (ezt kinőheti, érdemes ellenőrizni!), mindenképp dietetikai kontroll és segítség kell, hogy minden a helyén legyen.

Fontos, hogy az 5 évnél fiatalabb kisgyermekeknek nem szabad rizsitalt fogyasztaniuk, azok vélhető arzéntartalma miatt.

Összefoglalva

A tápanyagokkal dúsított, cukrozatlan növényi ital némely szervezet szerint nem ajánlott koragyermekkorban, némely szerint pedig 1-2 éves kortól helyénvaló az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként. Azonban fő italként, rendszeres recept-összetevőként csak bizonyos körülmények között, vagy olyan egészségügyi szakember gondozása alatt adható (pl. dietetikus), aki ajánlotta őket. Az biztos, hogy egészséges baba esetében nem kötelező elemei a hozzátáplálásnak.

Ha tetszett a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?