Hozzávalók
- 200 g sushi rizs
- 50 g darált pulykahús
- 1 db tojás
- 5 g friss gyömbér
- ½ szál újhagyma
- 50 g előgőzölt franciasaláta zöldségmix
- 1 tk keményítő
- ½ tk szezámolaj
- ½ tk só (opcionális)
- 1 ek vaj
Az összeállításhoz
- 0.25 szál répa
- 1 db szárított algalap (nori lap)
- 1 tk majonéz
A tálaláshoz
- 100 g bébispenót
Hozzávalók
- 200 g sushi rizs
- 50 g darált pulykahús
- 1 db tojás
- 5 g friss gyömbér
- ½ szál újhagyma
- 50 g előgőzölt franciasaláta zöldségmix
- 1 tk keményítő
- ½ tk szezámolaj
- ½ tk só (opcionális)
- 1 ek vaj
Az összeállításhoz
- 0.25 szál répa
- 1 db szárított algalap (nori lap)
- 1 tk majonéz
A tálaláshoz
- 100 g bébispenót
A töltött rizsgombócok elkészítésének első lépésében a rizst megfőzzük dupla mennyiségű vízben (só nélkül), ügyelve arra, hogy ragacsos állagú legyen. Míg fő a rizs, nekiállhatunk a töltelék előkészítésének. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, a sárgáját félretesszük későbbre. A gyömbért és az újhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük a pulykahússal.
A répát 2 mm-es szeletekre vágjuk, és félretesszük a díszítéshez, a franciasaláta mixet apróra vágjuk. A húshoz adjuk a keményítőt és a szezámolajat, enyhén megsózzuk, és jól összekeverjük. Egy serpenyőben közepes lángon kevés vajat melegítünk, majd a darált húsos keveréket megpirítjuk. Amikor kifehéredett a hús, hozzáadjuk a franciasaláta mixet, és további 1 perc alatt készre pirítjuk a tölteléket.
A répaszeleteket forrásban lévő vízzel leöntjük, hogy kellően puha legyen a formázáshoz és fogyasztáshoz. A répa és a nori lap szolgálja majd a különböző díszítőelemeket. Míg puhul a répa, a nori lapból egy pici kiszúró segítségével kerek szemeket vágunk ki. Persze lehet játszadozni a formákkal, lehet mosolygós és kacsintós formákat is vágni ollóval. Ezt követően a nyuszi kunkori száját és orrát vágjuk ki óvatosan. A répából készítjük el a csirke csőrét, valamint a taraját, amihez egy csillag alakú kiszúrót használtam. Ugyancsak a kerek kiszúróval vágtam ki a piros pofikat a répából, majd egy késsel a répaszeletből kialakítjuk a nyuszi fülének belsejét.
Formázás
Amikor elkészült a rizs, 25 g-os adagokra osztjuk. Ha két színű rizst szeretnénk csinálni, akkor a rizs felét egy külön fazékba helyezve felmelegítjük alacsony lángon. Közben beleöntjük a korábban félretett tojássárgáját, és 1 perc folyamatos keverés mellett elkészítjük, majd lefedve állni hagyjuk, míg elkészítjük a fehér rizses nyuszikat.
A fehér rizst egy frissentartó fóliára tesszük, és kb. 1 cm vastagságú téglalapot formázunk belőle. A közepére kevés tölteléket helyezünk, majd valamennyi majonézt nyomunk rá, hogy ne legyen száraz. Egy pici rizst még rakhatunk a töltelék tetejére, majd óvatosan, a szélektől kezdve összehajtogatjuk a rizst a töltelékre. A fólia segítségével elkezdjük csavarni, és egy gombócot készítünk belőle. A kész fejet kivesszük a fóliából, és egy bébispenóttal “kibélelt” tányérra helyezzük. Ezt követően a kezünket bevizezve 2 db fület formázunk, és a fej feletti részre rakjuk. A nyuszit ezt követően életre keltjük a szemek, a fülbelsők, az orr-száj és a piros pofik felhelyezésével.
A csirke esetében a fenti folyamatot megismételjük a sárgásabb árnyalatú rizzsel, majd ráhelyezzük a tarajt, a szemeket és a csőrét. Az aranyos látványtól biztosan megjön a gyerkőc kedve az evéshez.
- Előkészítési idő: 30 perc
- Főzés: 15 perc
- Összesen: 45 perc
Ajánlott kor: 1 év +
Ha tetszett a töltött rizsgombócok receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több recept a gyerekeknek:
Szaftos húsgolyó zöldséges szószban
Halfasírt hagymás tört édesburgonyával és joghurtos salátával