Hozzávalók
- ½ db bio narancs leve
- 400 g aszalt gyümölcs (vegyesen, ízlés szerint, a receptben 200 g arany mazsola, 160 g aszalt sárgabarack, 40 g aszalt vörösáfonya)
- 115 g puha vaj
- 1 db tojás
- 80 g barna cukor
- 300 g liszt
- 10 g sütőpor
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 csipet vaníliamag-őrlemény
- 1 g só
- 80 g tej
- ½ db bio citrom héja
- 30 g fenyőmag
Aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin
Hozzávalók
- ½ db bio narancs leve
- 400 g aszalt gyümölcs (vegyesen, ízlés szerint, a receptben 200 g arany mazsola, 160 g aszalt sárgabarack, 40 g aszalt vörösáfonya)
- 115 g puha vaj
- 1 db tojás
- 80 g barna cukor
- 300 g liszt
- 10 g sütőpor
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 csipet vaníliamag-őrlemény
- 1 g só
- 80 g tej
- ½ db bio citrom héja
- 30 g fenyőmag
A narancs kifacsart levébe áztatjuk a mazsolát kb. 20 percre, ezalatt a többi aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk.
Elkezdjük összeállítani a masszát: a vajat elkeverjük a tojással és a cukorral. A vajas masszához adjuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a vaníliát és a sót, majd alaposan elkeverjük, közben több részletben hozzáadjuk a tejet. Belereszeljük a citrom héját, és beledobjuk a fenyőmagot is.
Hozzáadjuk a finomságokat: az aszalt gyümölcsöket, a lecsöpögtetett mazsolát, és spatulával összeforgatjuk az egészet.
Muffinpapírral bélelt muffinformába öntjük a masszát, kb. a papír feléig töltjük meg őket. Ha szeretnénk, klasszikus kenyér formájában is megsüthetjük az egészet, ebben az esetben egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére öntjük a masszát, vizes kézzel cipót formázunk belőle, és kicsit bevagdossuk a tetejét.
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, ha muffinformában, akkor 30-35 percig, ha klasszikus cipóként, akkor 60 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük vagy muffinként tálaljuk.
Előkészítési idő: 20 perc Sütési idő: 35 perc Összesen: 55 perc
Ennek a sütinek a „pandolce genovese” adta az ötletét, amely az olaszországi Liguria régió egyik hagyományos süteménye. Általában karácsonykor tálalják az édes, kenyérformájú sütit. A kisebbekre gondolva muffinformában is megmutatom, hogyan működik.
Egyébként a süti eredete nagyon érdekes: a legenda szerint a 16. században a genovai dózse meghívta a helyi szakácsokat, hogy gyűjtsenek recepteket egy olyan ételhez, amely a gazdagságot képviseli, valamint tápláló, tartós a hosszú tengeri utakra. Így született a pandolce. Ez egy sűrű, nagyon tápláló édes kenyérke, több a betét benne, mint maga a süti tésztája. A hagyomány szerint a pandolcét a család legfiatalabb tagja adja oda a család legidősebb tagjának a szeleteléshez.
Tipp: A süti hűvös helyen akár 1-2 hétig is eláll (ha marad belőle addig), ezért érdemes nagyobb, akár dupla, tripla adagot készíteni belőle. Bármilyen finomság mehet bele a klasszikusokon kívül: dió, mandula, törökmogyoró is.
Ajánlott életkor:
darabos ételt már gond nélkül fogyasztó, 4 évesnél idősebb gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett az aszalt gyümölcsös karácsonyi muffin receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!