Hozzávalók
A tésztához
- 5 g méz
- 150 ml tej
- 2 g friss élesztő
- 1 mk bio narancs reszelt héja
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 10 g olívaolaj
A krémhez
- 120 g mascarpone
- 100 g görög joghurt
- 2 ek ribizlilekvár (kb. 40 g)
A tetejére
- tetszés szerint különböző színű, nem barnuló gyümölcsök (pl. mangó, kivi, eper, szeder, ananász, stb.)
- 1 ek víz
- 1 ek ribizlilekvár
Hozzávalók
A tésztához
- 5 g méz
- 150 ml tej
- 2 g friss élesztő
- 1 mk bio narancs reszelt héja
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 10 g olívaolaj
A krémhez
- 120 g mascarpone
- 100 g görög joghurt
- 2 ek ribizlilekvár (kb. 40 g)
A tetejére
- tetszés szerint különböző színű, nem barnuló gyümölcsök (pl. mangó, kivi, eper, szeder, ananász, stb.)
- 1 ek víz
- 1 ek ribizlilekvár
A szivárványpizzához a mézet elkeverjük kb. 50 ml langyos tejjel, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
A többi tejhez keverjük a narancshéjat. Amikor az élesztő felfutott, a liszthez öntjük a sóval és a narancsos tejjel együtt, és elkezdjük dagasztani (ha géppel dagasztjuk, mindent a dagasztótálba mérünk, és beállítjuk a programot). Apránként hozzáadjuk az olívaolajat, jól kidagasztjuk, és letakarva, meleg helyen (kb. 40 fokon) 2 órán át kelesztjük.
Az idő letelte után a megkelt tésztát sodrófával kb. 1,5 cm vastagságú négyzetté nyújtjuk, és 6-8 cm-es csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a csíkokat, méghozzá félkörívesen, hogy szivárványformát kapjunk. Ehhez kelleni fognak rövidebb és hosszabb csíkok is. A szivárványforma elkészülte után az ujjunkkal picit összenyomkodjuk a formát, hogy ne legyen a csíkok között rés. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, majd kihűtjük.
A krémhez a mascarponét, a görög joghurtot és a lekvárt összekeverjük, és a már kihűlt pizzára kenjük. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, amit kell, hámozunk és feldarabolunk, majd tetszés szerinti sorrendben a pizzára halmozzuk őket. A gyümölcsök tetejét lekenjük kb. 1 ek vízzel hígított lekvárral, ettől szép fényesek lesznek.
Előkészítési idő: 30 perc + 2 óra kelesztés
Sütési idő: 25 perc
Összesen: 55 perc + 2 óra kelesztés
TIPP
Ez a pizza hozzájárul a napi vitaminigény biztosításához, hiszen rengeteg friss gyümit tartalmaz. Ribizlilekvár helyett szuper bármilyen kicsit fanyarabb lekvár is. A gyerkőcöt bevonhatjuk az elkészítésébe, moshatja a gyümit, szeletelheti, ha már olyan idős (felügyelet mellett), és díszítheti kedve szerint a pizzát.
Ajánlott életkor: darabos ételt már gond nélkül fogyasztó gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a szivárványpizza receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!