Zöldfűszeres húsgolyó brokkolis tésztával

Hozzávalók

1
felnőtt és 1 kisgyerek adaghoz
+

A húsgolyóhoz

½ fej fehér hagyma (kb. 80 g)
olívaolaj
0.25 csokor petrezselyem
0.25 csokor snidling
140 g darált sertéscomb
1 db tojás
25 g apró szemű zabpehely
só (1 éves kor felett)

A brokkolis tésztához

220 g brokkoli
1 gerezd fokhagyma
30 g görög joghurt
só (1 éves kor felett)
100 g fusilli tészta
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zöldfűszeres húsgolyó brokkolis tésztával

Ez az étel tökéletes választás egy ebédnek a család apraja-nagyja számára.
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

1
felnőtt és 1 kisgyerek adaghoz
+

A húsgolyóhoz

½ fej fehér hagyma (kb. 80 g)
olívaolaj
0.25 csokor petrezselyem
0.25 csokor snidling
140 g darált sertéscomb
1 db tojás
25 g apró szemű zabpehely
só (1 éves kor felett)

A brokkolis tésztához

220 g brokkoli
1 gerezd fokhagyma
30 g görög joghurt
só (1 éves kor felett)
100 g fusilli tészta
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A zöldfűszeres húsgolyóhoz a fehér hagymát apró kockákra vágjuk, egy közepes lángon hevített serpenyőben megdinszteljük egy kevés olajon, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni. A petrezselyemlevélkéket (szár nélkül) és a snidlinget felaprítjuk. A darált húst összekeverjük a tojással és a zabpehellyel, majd ízesítjük a zöldfűszerekkel, sózzuk, végül hozzákeverjük a párolt fehér hagymát is. 

Diónyi gombócokat formálunk a masszából. Abban az esetben, ha a babánk még marokfogással fogja az ételeket, inkább hosszú, női ujjnyi vastagságú darabokra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a húsgolyókat, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Brokkolikrémes tészta:

Egy edénybe néhány cm magasságig vizet öntünk, belehelyezünk egy párolókosarat, belerakjuk a rózsáira szedett brokkolit, valamint a fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, öntünk még vizet az edény aljára. Az így elkészített zöldségeket kivesszük, és lepürésítjük a görög joghurttal, sózzuk.

Forrásban lévő vízben megfőzzük a fusilli tésztát, majd leszűrjük, és hozzákeverjük a brokkolis krémet. A húsgolyókkal tálaljuk a tésztát. 

TIPP: Sok gyermek nem fogadja el elsőre a brokkolit kesernyésebb íze miatt. Ezért szuper, ha már a várandósság és szoptatás időszaka alatt is szerepel az édesanya étrendjében, hiszen az elfogyasztott ételek befolyásolják a magzatvíz és az anyatej ízét. Így, az anyai táplálkozásnak köszönhetően, amikor először a kicsik tányérjára kerül a hozzátáplálás során, már nem lesz teljesen ismeretlen számukra a jellegzetes íze.

Ha eddig nem fogadta el a brokkolit gyermekünk, akkor ne keverjük össze a tésztával, helyette külön tálaljuk mellé, kis mennyiségben. 

AJÁNLOTT ÉLETKOR: Kb. 9 hónapos kortól, amennyiben az alapanyagok már gond nélkül bevezetésre kerültek a baba étrendjébe, és a darabos ételeket is ügyesen eszi a gyermek. Egyéni állapotok esetén (allergia vagy allergiarizikó, evésproblémák stb.) azonban keressünk fel szakembert, mielőtt az ételt kínálnánk a babának. 

zöldfűszeres húsgolyó brokkolis tésztával
Zöldfűszeres húsgolyó brokkolis tésztával
  • Előkészítési idő: 10 perc 
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Összesen: 45 perc

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Ha tetszett a zöldfűszeres húsgolyó brokkolis tésztával receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?