Hozzávalók
A húsgolyóhoz
- ½ fej fehér hagyma (kb. 80 g)
- olívaolaj
- 0.25 csokor petrezselyem
- 0.25 csokor snidling
- 140 g darált sertéscomb
- 1 db tojás
- 25 g apró szemű zabpehely
- só (1 éves kor felett)
A brokkolis tésztához
- 220 g brokkoli
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g görög joghurt
- só (1 éves kor felett)
- 100 g fusilli tészta
Hozzávalók
A húsgolyóhoz
- ½ fej fehér hagyma (kb. 80 g)
- olívaolaj
- 0.25 csokor petrezselyem
- 0.25 csokor snidling
- 140 g darált sertéscomb
- 1 db tojás
- 25 g apró szemű zabpehely
- só (1 éves kor felett)
A brokkolis tésztához
- 220 g brokkoli
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g görög joghurt
- só (1 éves kor felett)
- 100 g fusilli tészta
A zöldfűszeres húsgolyóhoz a fehér hagymát apró kockákra vágjuk, egy közepes lángon hevített serpenyőben megdinszteljük egy kevés olajon, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni. A petrezselyemlevélkéket (szár nélkül) és a snidlinget felaprítjuk. A darált húst összekeverjük a tojással és a zabpehellyel, majd ízesítjük a zöldfűszerekkel, sózzuk, végül hozzákeverjük a párolt fehér hagymát is.
Diónyi gombócokat formálunk a masszából. Abban az esetben, ha a babánk még marokfogással fogja az ételeket, inkább hosszú, női ujjnyi vastagságú darabokra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a húsgolyókat, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Brokkolikrémes tészta:
Egy edénybe néhány cm magasságig vizet öntünk, belehelyezünk egy párolókosarat, belerakjuk a rózsáira szedett brokkolit, valamint a fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, öntünk még vizet az edény aljára. Az így elkészített zöldségeket kivesszük, és lepürésítjük a görög joghurttal, sózzuk.
Forrásban lévő vízben megfőzzük a fusilli tésztát, majd leszűrjük, és hozzákeverjük a brokkolis krémet. A húsgolyókkal tálaljuk a tésztát.
TIPP: Sok gyermek nem fogadja el elsőre a brokkolit kesernyésebb íze miatt. Ezért szuper, ha már a várandósság és szoptatás időszaka alatt is szerepel az édesanya étrendjében, hiszen az elfogyasztott ételek befolyásolják a magzatvíz és az anyatej ízét. Így, az anyai táplálkozásnak köszönhetően, amikor először a kicsik tányérjára kerül a hozzátáplálás során, már nem lesz teljesen ismeretlen számukra a jellegzetes íze. Ha eddig nem fogadta el a brokkolit gyermekünk, akkor ne keverjük össze a tésztával, helyette külön tálaljuk mellé, kis mennyiségben.
AJÁNLOTT ÉLETKOR: Kb. 9 hónapos kortól, amennyiben az alapanyagok már gond nélkül bevezetésre kerültek a baba étrendjébe, és a darabos ételeket is ügyesen eszi a gyermek. Egyéni állapotok esetén (allergia vagy allergiarizikó, evésproblémák stb.) azonban keressünk fel szakembert, mielőtt az ételt kínálnánk a babának.
- Előkészítési idő: 10 perc
- Elkészítési idő: 35 perc
- Összesen: 45 perc
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Ha tetszett a zöldfűszeres húsgolyó brokkolis tésztával receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!