Hozzávalók
A gnocchihoz
- 500 g tisztított burgonya
- 2 db tojássárgája
- 130 g liszt
- só
- 0.25 db szerecsendió
- 20 g vaj
A mártáshoz
- 50 g shiitake gomba
- ½ fej hagyma
- 1 ek olaj
- ½ szál sárgarépa
- ½ szál fehérrépa
- 500 g kacsanyak
- 200 ml fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 ml tejszín
- só, bors
- 20 g vaj
A chutney-hoz
- ½ mk koriandermag
- ½ mk mustármag
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 0.25 fej lila káposzta
- só, bors
- 50 ml málnaecet
- 100 ml víz
- 2 ek méz
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk Cayenne-bors
- ½ tk őrölt kömény
A húshoz
- 2 db kacsamell
- só, bors
- 1 ek olaj
Kacsamell gnocchival és lilakáposzta-chutney-val
Hozzávalók
A gnocchihoz
- 500 g tisztított burgonya
- 2 db tojássárgája
- 130 g liszt
- só
- 0.25 db szerecsendió
- 20 g vaj
A mártáshoz
- 50 g shiitake gomba
- ½ fej hagyma
- 1 ek olaj
- ½ szál sárgarépa
- ½ szál fehérrépa
- 500 g kacsanyak
- 200 ml fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 ml tejszín
- só, bors
- 20 g vaj
A chutney-hoz
- ½ mk koriandermag
- ½ mk mustármag
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 0.25 fej lila káposzta
- só, bors
- 50 ml málnaecet
- 100 ml víz
- 2 ek méz
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk Cayenne-bors
- ½ tk őrölt kömény
A húshoz
- 2 db kacsamell
- só, bors
- 1 ek olaj
Mártás:
A burgonyát bő, sós vízben felrakjuk főni. Amíg fő, elkészítjük a mártásunkat. Ehhez a félbevágott shiitake gombát és a felszeletelt hagymát száraz serpenyőben barnára pirítjuk, majd hozzáöntjük az olajat és rádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát. A zöldségeket lepirítjuk, és rádobjuk a feldarabolt kacsanyakat is, majd az egészet jó alaposan lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és beledobjuk a felaprított fokhagymát. 3-4 percig forraljuk, amíg a bor visszaredukálódik, majd felöntjük 150 ml vízzel és 20 percig főzzük. Közben folyamatosan pótoljuk a vizet. Ha letelt a főzési idő, leszűrjük a mártást és visszarakjuk a serpenyőbe. Hozzáöntjük a tejszínt és sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, beledobjuk a vajat, megvárjuk, míg elolvad és félretesszük.
Chutney:
A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük és egy tálban hagyjuk kihűlni. A chutney-hoz először a mustármagot és a koriandermagot száraz serpenyőben lepirítjuk, felöntjük olajjal, majd rádobjuk a felszeletelt hagymát. Üvegesre pároljuk és mehet bele a vékonyra szeletelt lila káposzta. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a málnaecetet, a vizet és a mézet. Beledobjuk a felszeletelt fokhagymát, a Cayenne-borsot és a köményt. Tálalásig alacsony lángon rotyogtatva sűrűre főzzük.
Gnocchi:
A kihűlt burgonyába ütjük a tojássárgájákat, beleszórjuk a lisztet, sózzuk és reszelünk bele egy kevés szerecsendiót. Egynemű masszává gyúrjuk, majd lisztezett felületen hengereket formázunk belőle és bő, lobogó, sós vízben kifőzzük. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, és ebbe szedjük a megfőtt gnocchikat, majd kicsit átpirítjuk és tálalásig félretesszük.
Kacsamell:
A kacsamelleket papírtörlővel leitatjuk, majd beirdaljuk a bőrét és sózzuk, borsozzuk. Hideg serpenyőben indítva kevés olajjal megpirítjuk a bőrös oldalát. Ha a bőre kellően megpirult, a húsos oldalára is rápirítunk és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor a tányérra pakoljuk a gnocchit, mellé halmozunk a lila káposztából és jöhet a felszeletelt kacsamell is, majd a húst leöntjük a mártásunkkal.
Elkészítési idő: 45 perc
Ha tetszett a kacsamell gnocchival receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!