Elszabadult a pokol: Járai Máté szerint Rácz Jenő provokálta, hátráltatta és kötözködött vele
Az első főzés során a versenyzőknek Jenő séf halas ételét kellett leutánozniuk – természetesen most sem egy sült krumpli–rántott hús kombó volt a feladat.
Ahogy elkezdődött a főzés, Jenő séf minden versenyzőjéhez többször is odament, és ha hibát látott, azt a versenyzők tudtára adta, valamint azt is, hogyan tudják kijavítani. A tempó feszített volt, de mindenki igyekezett megfogadni a séf tanácsait, Járai Máté azonban úgy érezte, hogy Jenő séf nem segíteni akar neki, hanem kötözködik vele, és meg volt róla győződve, hogy a séf célja a hátráltatás.
A sokadik alkalommal Jenő séf éppen azt mutatta meg neki, hogy ha nem fordítva fogja a hámozót, hanem rendeltetésszerűen használja, akkor a zöldséget hamarabb meg fogja tudni pucolni – ekkor már Járainál kezdett erősen túlfeszülni a húr, és úgy érezte, hogy miközben ő behozta a lelkét is a főzésbe, addig Jenő séf csak a provokációra gyúrt:
„Azt éreztem, hogy provokál, hogy bebizonyítsa, hogy lelkileg nem vagyok erős ezekhez a konyhai feladatokhoz.”
Jenő séf jól bírta a gyűrődést, és mindent megtett azért, hogy Járai megnyugodjon, majd egy ponton megtörtént a csoda: a séf beállt mellé a pultba, és ekkor a műsorvezető elkezdte érezni a séf segítő szándékát. Az értékelésnél Jenő séf Járait profizmusra és nyitottságra kérte:
„Túl sok mindent nem szeretnék hozzátenni a főzéshez. Próbáljunk meg profiként együttműködni, és ha sikerül legyőzni magunkat, akkor sokkal jobb lesz a tányér. Ha szívedet-lelkedet beleteszed a főzésbe, én ígérem, hogy segítek neked. Csak próbálj meg te is engedni és nyitni.”
Ákos séf sem hagyta szó nélkül Járai Máté főzését, és elmondta, hogy benne megingott valami vele kapcsolatban, majd hozzátette, hogy ismerve Jenőt, szerinte semmi személyeskedés nem volt zsűritársa viselkedésében, sőt:
„Ha megnézzük a tányért és azt a »hisztit«, amit most itt levágtál a főzés alatt… nem lett annyira rossz a tányérod.”
Az első csapatban a zsűri a legjobbnak Evelin, a legrosszabbnak Zsuzsika tányérját ítélte, így ő veszélyzónás lett.
A második körben tanyasi pult várta a versenyzőket, ahol többek között kecske, kakas, gyöngytyúk, mangalicakaraj is volt a pulton.
Ákos séf is beállt főzni, akinek Zé a szívatókeréken a zero waste-et pörgette ki. Ehhez adott egy kis kosárkát is a séfnek, amiben az előző főzésből megmaradt alapanyagok voltak – legalábbis egy részük: hal, pálinka, törött tojás. Ezeket kellett a tanyasi ételébe beépítenie Ákosnak.
Péter, aki első lett az előző főzésnél, előnnyel indult: kapott egy tehénkolompot, amit ha megrázott, azonnal érkezett a betyáros segítség Jenő séf képében – 3 alkalommal 2 percre.
A hátráltatás a 10 perces kukoricamorzsolás volt, amit Péter Marcinak adott. Extra nehezítés volt még, hogy a kukoricát fel is kellett használni az ételben.
Ugyan Péter nem teljestett jól az előnye ellenére sem, Marci tányérja gyengébb lett, és egyben a veszélyzónába is került.
Persze Ákos séf is elkészült az ételével, és új szintre emelte a tálalást:
Végül Jenő séf a másik veszélyzónás versenyző, Zsuzsika kezét engedte el. Marci így summázta a tervét a jövőre nézve:
„El kell engedni a kisvendéglős és a tengerparti stílust.”
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Fotó: RTL Sajtóklub