Sajnos idén a nagy szárazság miatt a megszokottnál sokkal kevesebb gyümölcs lesz, de azért nem árt minden termésre lecsapni, és ami nem fogy el, azt befőzni.
Lássuk, minek van szezonja a nyár végén! Igazi gyümölcsdömping várható, ilyenkor érik ugyanis még az egres, a ribizli, a nektarin, az őszibarack, a ringló, az áfonya, a körte, a szilva, a füge, majd a szőlő is. Az a jó hír, hogy szinte mindegyikből lehet lekvárt is főzni!
Mutatunk is néhány szuper receptet:
Lekvárfőzés esetén a legfontosabb, hogy mindig friss, sérülésmentes gyümölcsből készítsd a lekvárt! Ami már erjedésnek indult, az nem jó, de az sem, ami még túl kemény, mert annak nem elég magas a cukortartalma. A lekvárba ne tegyetek semmilyen adalékanyagot! Teljesen fölösleges és az ízén is ront, úgy a finom, ha csak gyümölcs és cukor van benne.
A lekvárfőzésre rá kell szánni az időt, hogy jó sűrű legyen. Tartósítószert sem kell bele tenni egyáltalán, mert anélkül is eláll, mindössze az a fontos, hogy az üveg és a kupak legyen jól kimosva és fertőtlenítve. Ennek érdekében a legjobb, ha mosogatógépben mosod el, majd pár perce mikróba rakod, és mehet is bele a forró lekvár.
És hogy mi a tartósítószer nélküli lekvár igazi trükkje? Már mondom is: miután megtöltötted az üvegeket lekvárral, azonnal állítsd fejjel lefelé! A lekvárt hagyd így kihűlni, vagy még jobb, ha meleg dunsztba pakolod – természetesen oda is fejjel lefelé.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!