Immunerősítő főzet a balkonnövényeidnek
A növények gondozása során nagyon fontos a betegségek megelőzése. A csalánból készített főzet az egyik legjobb természetes kondicionáló a növények számára. Ellenállóbbá teszi a növényeket a betegségekkel szemben, fokozza a növények klorofillképződését. Biztos emlékszel még, amikor biosz órán erről szó volt: a klorofill a zöld növények leveleiben és szárában található anyag, amelynek a fotoszintézisben van nagy szerepe. A csalánfőzet mindemellett sikeresen alkalmazható a gombás megbetegedéseket okozó kórokozók és bizonyos kártevő rovarok, például a levéltetvek ellen is.
#Csalántea recept
1 kg friss vagy 250-300 g szárított csalánt áztass annyi (eső)vízbe, ami ellepi, és hagyd így 24 órán keresztül. Másnap közepes lángon, az edényt letakarva főzd 25-30 percen át, majd szűrd le, és hagyd kihűlni. Hogy a növényeid ellenállóbbak, erősebbek legyenek, havonta 1-2 alkalommal permetezd őket a főzettel. A permetléből permetezhetsz/önthetsz a talajra is. A kondicionáló permetlébe a csalánon kívül tehetsz még bársonyvirágot (büdöskét), cickafarkot, fekete nadálytövet, fokhagymát, kamillát, körömvirágot, levendulát, pitypangot, vöröshagymát is.
SK csalán-kisokos // Így szárítsd a csalánt!
A nitrogénjelző növényként is emlegetett nagy csalán (Urtica dioica) lágyszárú évelő, a nedves, tápanyagokban gazdag és meszes talajt kedveli. Négyélű szára, valamint levelei serteszőrökkel és csalánszőrökkel borítottak. Minden része felhasználható, leveleit és leveles hajtását tavasztól őszig, folyamatosan gyűjtheted. A csalán gyűjtésekor mindig húzz vastag védőkesztyűt és legyen nálad egy profi metszőolló! Nagyobb mennyiség esetén a csalánt legegyszerűbb, ha csokrokba kötve szárítod, kisebb mennyiségnél terítsd ki a leveleket egy tálcára. A szárítást napfénytől védett, meleg, száraz helyen végezd.
Ezért szerezz be egy kézi permetezőt!
A STIHL minőségi kézi permetezői nagyon jól használhatók a magas páratartalmat igénylő növények öntözésére (például a mediterrán fűszernövények, a kakukkfű, a bazsalikom vagy az oregánó esetében), a növények immunerősítése során és a növényvédelmi munkák alkalmával is. A STIHL kézi permetezőkhöz alapfelszereltségként tartozó fúvókával hatékonyan kijuttathatók a permetszerek. A (csalánfőzetes) permetezést mindig száraz, szélcsendes időben, lehetőleg a kora reggeli órákban végezd. A permetezéskor fontos, hogy ne csak a levelek színét (tetejét), de a fonákját (alját) is érje permetlé, mert számos kártevő és kórokozó itt telepszik meg. A legjobb, ha a csalánfőzetet esővízből tudod elkészíteni! A kézi permetezőt és a szűrőt minden használat után mosd ki alaposan, és tisztán tedd el a helyére. A különböző permetlevek, növénykondicionálók betöltésekor használj szűrőt, hogy a nagyobb frakcióktól ne duguljon el a permetező fúvókája.
SK tipp: Gyűjts esővizet!
A növények számára a klórmentes esővíz sokkal jobb, mint a kevésbé lágy csapvíz, ráadásul az esővíz gyűjtésével még spórolhatsz is. Az esővízgyűjtők remekül szolgálnak az olyan napokon, amikor néhány óra leforgása alatt leesik az átlagos havi csapadékmennyiség. Az esővizet a legegyszerűbb úgy gyűjteni, ha a tetőről az ereszcsatornán keresztül gyűjtöd egy tartályba a vizet: az ereszcsatorna utolsó elemét vedd ki, vágd rövidebbre, és tedd alá az esővízgyűjtő edényt. Anyagukat tekintve az esővízgyűjtő tartályok közül a legtartósabbak az edzett műanyagból készült ciszternák. Érdemes olyat beszerezned, amelyen van egy csap, mert azon keresztül könnyen megtöltheted a locsolókannát az összegyűjtött esővízzel.
Vedd fel a harcot a levéltetvekkel!
A levéltetvek nemcsak a kertben, hanem sajnos a balkonon is bármikor felbukkanhatnak. A sok bosszúságot okozó kártevők a gyümölcsök és zöldségfélék friss hajtásait, leveleit szívogatják, melynek következtében a növények legyengülnek, fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Vedd fel a harcot, készíts gyógynövényes főzetet! 2 liternyi főzethez szükséged lesz 100 g szárított vagy 500 g friss csalán leveles hajtására, levelére, 10-12 bársonyvirág, azaz büdöske virágra, 20 szál levendulavirágra. A felsorolt növényrészeket főzd 10-15 percet 2-2,5 l vízben, vedd le a tűzről, hagyd a vízben ázni legalább 24 óráig, majd szűrd le, és permetezd vele a fertőzött levelek mindkét oldalát.
Ha jobban beleásnád magad a természetes növényi kondicinálók, permetlevek világába, ajánlom Rasztik Viktória Az ökokertek növényvédelme című könyvét.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!